ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πονοκέφαλος για την ελληνική κυβέρνηση η άρση των capital controls»

«Πονοκέφαλος για την ελληνική κυβέρνηση η άρση των capital controls»

Το πώς θα άρει τα capital controls που έχουν επιβληθεί στις ελληνικές τράπεζες χωρίς να επηρεαστεί η υπόλοιπη οικονομία αποτελεί αυτή την στιγμή τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για την ελληνική κυβέρνηση όπως σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Τον τελευταίο μήνα, η Ελλάδα έχει αποκοπεί οικονομικά από τον υπόλοιπο κόσμο, μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλλει capital controls. Τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι Έλληνες πολίτες συναντάνε σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητά τους σχολιάζει το δημοσίευμα.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης προειδοποίησε στις 12 Ιουλίου ότι τα capital controls θα μπορούσαν να διαρκέσουν για «αρκετούς μήνες», μέχρι να κριθεί ασφαλές ότι μπορούν να αρθούν.

Σύμφωνα με τον Diego Iscaro, οικονομολόγος της εταιρείας συμβούλων IHS, το πρόβλημα με τους ελέγχους κεφαλαίων είναι ότι είναι «εύκολο να εφαρμοστούν, αλλά πολύ δύσκολο να αρθούν» ή όπως έχει δηλώσει ο αναλυτής της Moody Dietmar Hornung η «εμπιστοσύνη (στις τράπεζες) χάνεται γρήγορα, αλλά χρειάζεται χρόνος για να επανέλθει».

Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 3% φέτος από την Standard and Poor 's.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρώτα θα απαιτηθεί περαιτέρω στήριξη των αδύναμων ελληνικών τραπεζών και μετά θα είναι σε θέση η κυβέρνηση να άρει τα capital controls, σχολιάζει το δημοσίευμα. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα θα απαιτηθεί η διεξαγωγή των stress tests, και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίησή τους και θα αποφασιστεί η άρση των capital controls.

Πηγή: newmoney.gr

Σχετικές ειδήσεις