ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το επίμαχο ηχητικό ντοκουμέντο για το Plan Β΄ που φέρεται να σχεδίαζε ο Βαρουφάκης

Το επίμαχο ηχητικό ντοκουμέντο για το Plan Β΄ που φέρεται να σχεδίαζε ο Βαρουφάκης

Στη δημοσιότητα δόθηκε η συνομιλία που είχε ο Γιάνης Βαρουφάκης σαν υπουργός Οικονομικών με ερευνητή του «The Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF)» όπου ανέλυσε το περιβόητο σχέδιο Β.

Το ηχητικό δημοσίευσε το Fund έπειτα από άδεια που ζήτησε από τον πρώην υπουργό, όπως έκανε γνωστό στο Twitter ο δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ.

Ο κ. Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ξεκαθαρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε εντολή να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ, αλλά να διαπραγματευθεί με το Eurogroup και την ΕΚΤ για μια βιώσιμη λύση, με τη χώρα εντός ευρωζώνης. Παράλληλα δηλώνει ότι είχε εντολή για σχέδιο Β, κάτι το οποίο ωστόσο έπρεπε να κρατηθεί κρυφό και για το λόγο αυτό δούλεψε μαζί με μια μικρή ομάδα.

Ο κ. Βαρουφάκης αναλύει στη συνέχεια το σχέδιο, δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα.

Όπως αναφέρει στο 4'55'' το πλάνο προέβλεπε τη δημιουργία ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος, για το οποίο θα χρησιμοποιούνταν τα ΑΦΜ των Ελλήνων πολιτών και εταιρειών, μέσα από το σύστημα Taxis.

Δημιουργώντας «αναπληρωματικούς» λογαριασμούς, το κράτος θα είχε για παράδειγμα τη δυνατότητα να πληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τρίτους, χρησιμοποιώντας ένα παράλληλο, ψηφιακό νόμισμα, προκειμένου να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του - τα λεγόμενα ΙΟU's.

Ακόμα ο κ. Βαρουφάκης ακούγεται να δηλώνει ότι έβαλε έναν φίλο του να «χακάρει» στην ουσία το Taxis, προκειμένου να δημιουργήσουν αντίγραφα των ΑΦΜ και να «ελέγξουν» το σύστημα, δίχως να το καταλάβει η τρόικα. Όπως αποκαλύπτει η συνάντηση με τον φίλο του έγινε κρυφά, δίχως να το γνωρίζει κάποιος άλλος.

Όταν ο συνομιλητής του τον προειδοποιεί ότι πιθανόν να τον ακούν και άλλοι, ο κ. Βαρουφάκης ακούγεται να λέει ότι θα το διαψεύσει.

Ακούστε εδώ το ηχητικό ντοκουμέντο.

Η συνέντευξη στην Telegraph και το... hacking

Ο βασικός κορμός του περίφημου Plan B, περιελάμβανε υποκλοπές ΑΦΜ από έναν παιδικό φίλο του κυρίου Βαρουφάκη.

Πώς θα πετύχαινε την υποκλοπή των ΑΦΜ; Με... χακάρισμα (hacking) της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Όπως ανέφερε το δημοσίευμα της Telegraph, «αποφασίσαμε να χακάρουμε το λογισμικό του υπουργείου μου. Με το πάτημα ενός κουμπιού θα μας επιτρεπόταν να διανείμουμε pin σε κάθε κάτοχο ΑΦΜ, δηλαδή σε κάθε φορολογούμενο. Αυτό θα δημιουργούσε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, δίνοντάς μας λίγο αέρα να αναπνεύσουμε, ενώ οι τράπεζες θα ήταν κλειστές... Αυτό το σχέδιο αναπτύχθηκε πολύ καλά και θα έκανε μεγάλη διαφορά, επειδή πολύ γρήγορα θα μπορούσαμε να το επεκτείνουμε, χρησιμοποιώντας εφαρμογές σε smartphones (apps) και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα παράλληλο σύστημα σε λειτουργία, το οποίο θα ήταν μεν προσδιορισμένο σε ευρώ, αλλά εν μια νυκτί θα μπορούσε να μετατραπεί και σε μια νέα δραχμή».

Ωστόσο, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε πως κάποια ελληνικά ΜΜΕ διαστρέβλωσαν τις θέσεις του.

«Το νόημα όλων αυτών είναι ότι θέλουν να με εμφανίσουν ως έναν αδίστακτο υπουργό Οικονομικών και μου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για προδοσία. Είναι όλα μέρος μιας προσπάθειας να ακυρώσουν τους πρώτους πέντε μήνες της παρούσης κυβέρνησης και να την βάλουν στο σκουπιδοντενεκέ της ιστορίας», είπε στην Telegraph.

Σχετικές ειδήσεις