ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελ Εριάν: Το ΔΝΤ έχει γίνει πιο έξυπνο απέναντι στην Ελλάδα

Ελ Εριάν: Το ΔΝΤ έχει γίνει πιο έξυπνο απέναντι στην Ελλάδα

Στην ανάγκη τήρησης τεσσάρων προϋποθέσεων επιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με τον Αμερικανό αναλυτή Μοχάμεντ Ελ – Εριάν.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του στο Bloomberg ο Αμερικανός αναλυτής, το ΔΝΤ επιμένει ότι για να συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα πρέπει να αποδεχθεί η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις, να γίνει ελάφρυνση του χρέους της, να επιτευχθεί πρόοδος στην εφαρμογή των αλλαγών και να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδοτική κάλυψη.

Ο Ελ Εριάν γράφει ότι «δικαίως επιμένει σε αυτές τις αλλαγές το Διεθνές Νομισματικό ταμείο, καθώς τα προηγούμενα προγράμματα απέτυχαν γιατί δεν τηρούνταν αυτές οι προϋποθέσεις».

Ο ίδιος σημειώνει ότι πιθανή απουσία του ΔΝΤ δημιουργεί ανησυχία τόσο στους Ευρωπαίους εταίρους, όσο και στην ίδια την Ελλάδα, καθώς δύσκολα οι Ευρωπαίοι θα δεχθούν να χρηματοδοτήσουν πρόγραμμα διάσωσης αν δεν συμμετέχει το ΔΝΤ.

Σημειώνει επίσης ότι στα προηγούμενα προγράμματα το ΔΝΤ δέχτηκε πιέσεις να «παραβιάσει» τρόπον τινά το καταστατικό του, όσον αφορά και την αναδιάρθρωση του χρέους και τη χρηματοδότηση.

«Τώρα το ΔΝΤ μαθαίνει από τα λάθη του» συμπληρώνει.

Σχετικές ειδήσεις