ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρουφάκης στην El Pais: Εγώ θα το πατούσα το κουμπί του Plan B

Βαρουφάκης στην El Pais: Εγώ θα το πατούσα το κουμπί του Plan B

H απόφαση για ενεργοποίηση του σχεδίου Β, για το παράλληλο νόμισμα: «Ήταν δουλειά ενός πρωθυπουργού» δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Pais ο πρώην Υπ.Οικ. Γιάνης Βαρουφάκης.

Η δική μου, όπως αναφέρει ο ίδιος, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου ως υπουργός ήταν μόνο να αναπτύξω τα καλύτερα δυνατά εργαλεία. Υπήρχαν επιχειρήματα υπέρ του σχεδίου, υπήρχαν βέβαια και επιχειρήματα για να μην πατηθεί τελικά το κουμπί. Εγώ, θα το πατούσα! Ναι, θα το έκανα και το έχω πει δημοσίως, αλλά ήμουν στην πλευρά της μειοψηφίας και σέβομαι την απόφαση της πλειοψηφία».

«Ελπίζω τελικά να μη φτάσουμε σε Grexit, αλλά περιμένω πολύ θόρυβο κατά την προσπάθεια εφαρμογής της συμφωνίας και στη συνέχεια κατηγορίες για αποτυχία επίτευξης των στόχων και γιγάντωση της ύφεσης - που τελικά θα μεταφραστεί σε νέα πολιτικά προβλήματα. Τότε θα δούμε αν η Ευρώπη θέλει να συνεχίσει με την εφαρμογή του υπόλοιπου σχεδίου Σόιμπλε ή όχι» καταλήγει ο ίδιος και καταγγέλει ότι«Ο Σόιμπλε θέλει να βάλει στην άκρη την Κομισιόν και να δημιουργήσει ένα είδος υπερ-επιτρόπου για τη φορολογία με εξουσία να επεμβαίνει στις εθνικές κυβερνήσεις ακόμα και για χώρες που δεν βρίσκονται σε πρόγραμμα. Θα είναι ένας τρόπος για να υποτάξει τους πάντες σε πρόγραμμα. Το σχέδιο Σόιμπλε είναι να επιβληθεί ο Σόιμπλε όπου υπάρχει Τρόικα: στη Μαδρίτη, τη Ρώμη και κυρίως στο Παρίσι».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζει πως όσα συνέβησαν στην Ελλάδα αποτέλεσαν «μια ενδεικτική πράξη για το τι θα συμβεί σε όποιον υποταχθεί στις επιταγές της Τρόικας».

Σχετικές ειδήσεις