ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ημέρα απολογισμού των διαπραγματεύσεων - «Αγκάθι» το υπέρ-ταμείο των 50 δισ.

Ημέρα απολογισμού των διαπραγματεύσεων - «Αγκάθι» το υπέρ-ταμείο των 50 δισ.

Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΕΜΣ, ΔΝΤ). Στη συνάντηση αναμένεται να γίνει και σύνοψη με αφορμή την ολοκλήρωση του α΄ κύκλου των διαπραγματεύσεων, οι οποίες, σύμφωνα με τον Ευ. Τσακαλώτο, πρέπει να ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας.

Θα ακολουθήσουν, στις 15.30 οι διαπραγματεύσεις για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και στις 17.30 για θέματα Δικαιοσύνης.

Με δηλώσεις του εχθές ο κύριος Τσακαλώτος επεσήμανε ότι παρά τις αποκλίσεις που υπάρχουν, η κυβέρνηση δεν βλέπει πρόβλημα στις συζητήσεις με τους δανειστές για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και εμφανίζεται αισιόδοξη για την επίτευξη συμφωνίας εντός χρονοδιαγράμματος.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται ότι εγείρει ενστάσεις για την πορεία και τον στόχο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων για το ταμείο των 50 δισ. ευρώ.

Στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να μεταφερθούν σε βάθος χρόνων περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου ύψους 50 δισ. ευρώ, με την κυβέρνηση να επιδιώκει να δώσει μορφή επενδυτικού fund στο νέο ταμείο.

Με βάση τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου ένα μέρος των 50 δισ. θα χρηματοδοτήσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με την κυβέρνηση να επιθυμεί από την πρώτη δόση-μαμούθ των 25 δισ. που επιδιώκει να λάβει μέχρι τις 18 Αυγούστου, τα 10 να πάνε στις τράπεζες, ώστε μέχρι τέλους του έτους να έχουν αρθεί πλήρως τα capital controls.

Ο υπουργός Οικονομικών, μετά το δεύτερο μέρος των χθεσινών επαφών με τους εκπροσώπους των θεσμών, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τόνισε ότι μέσα στην εβδομάδα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ανέφερε ότι παρουσιάστηκε η ελληνική πρόταση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια, χωρίς ωστόσο, να συζητηθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, στόχος είναι τόσο η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, όσο και η στήριξη των κοινωνικών ομάδων που εμπλέκονται. Πρόσθεσε δε, ότι η παρούσα πρόταση είναι στο πνεύμα των αρχικών προτάσεων, «αλλά έχουν περάσει και τρεις μήνες διαπραγματεύσεων».

Στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί τα αιτήματα των δανειστών, ενώ στα εργασιακά ξεκινά άμεσα η διαβούλευση με τους θεσμούς για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, με χρονοδιάγραμμα έως το τέλος του χρόνου να έχει υπάρξει σχετική νομοθεσία.

Στις σημερινές συναντήσεις με τους θεσμού θεσμών θα τεθούν επί τάπητος το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και θέματα Δικαιοσύνης.

Όλες οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στον χώρο διαμονής των θεσμών.

Σχετικές ειδήσεις