ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατροπές στη ρύθμιση των 100 δόσεων - Τι αλλάζει

Ανατροπές στη ρύθμιση των 100 δόσεων - Τι αλλάζει

Μεγάλες ανατροπές στη ρύθμιση των 100 δόσεων φέρνει η συμφωνία με τους δανειστές, καθώς θα υπάρξει αυστηρότερη αντιμετώπιση των οφειλετών που είχαν την οικονομική δυνατότητα και δεν πλήρωναν, ενώ ουσιαστικά «επιβραβεύτηκαν» από την υπαγωγή τους στο νέο καθεστώς που ισχύει, πληρώνοντας είτε σημαντικά χαμηλότερα πρόστιμα και προσαυξήσεις είτε πετυχαίνοντας την πλήρη διαγραφή τους.

Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών αφορούν στην εισαγωγή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, γεγονός που σημαίνει ότι αυτόματα, με την υιοθέτησή τους, για αρκετούς οφειλέτες θα μειωθεί ο αριθμός των υπολειπόμενων δόσεων και θα αυξηθεί αντίστοιχα το ποσό της δόσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στο MEGA, αποκάλυψε ότι υπάρχουν σκέψεις για τροποποίηση της ρύθμισης, με την εισαγωγή συγκεκριμένων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Οι αλλαγές, που προωθούνται για τις 100 δόσεις, προβλέπουν τα εξής:

- Περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, με στόχο να περιοριστεί ο αριθμός των δόσεων που έχουν επιλέξει φορολογούμενοι - οφειλέτες, οι οποίοι διαθέτουν σημαντική περιουσία και εισόδημα.

- Επιτόκιο αγοράς 8% - 10%, για όσους έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους με βάση τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Σήμερα, με βάση τα ισχύοντα, ποσά έως 5.000 ευρώ ρυθμίζονται άτοκα, ενώ το επιτόκιο για μεγαλύτερα ποσά είναι 3%.

- Αυτόματη «αποβολή» από τη ρύθμιση των φορολογουμένων - οφειλετών που δεν εκπληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Σχετικές ειδήσεις