ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκαλμπρέιθ: Ούτε καν ο Σόιμπλε δεν θεωρεί καλή λύση τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας - θεσμών

Γκαλμπρέιθ: Ούτε καν ο Σόιμπλε δεν θεωρεί καλή λύση τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας - θεσμών

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel, που τιτλοφορείται «ούτε ο Σόιμπλε δε θεωρεί καλή λύση αυτή τη συμφωνία», ο αμερικανός οικονομολόγος, Τζέιμς Γκαλμπρέιθ παραδέχεται πως, ήδη από τον Μάρτιο, είχαν ξεκινήσει οι εργασίες της ομάδας που συστήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη, προετοιμάζοντας σχέδιο για την απευκταία περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο κ. Γκάλμπρέιθ, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, αναφέρει ότι ήταν μέλος της ομάδας που συγκροτήθηκε στους κόλπους του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών και είχε ως στόχο την προετοιμασία σχεδίου στην περίπτωση που η χώρα εγκατέλειπε τη ζώνη του ευρώ.

«Οι συζητήσεις μας ξεκίνησαν περί το τέλος Μαρτίου και ολοκληρώθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου. Κύρια μέριμνά μας δεν ήταν η εκπόνηση ενός μυστικού σχεδίου, αλλά τα προβλήματα και οι προκλήσεις που θα προέκυπταν αν η Ελλάδα εξαναγκαζόταν σε έξοδο από το ευρώ από τους Ευρωπαίους εταίρους. Πολλά από αυτά πάνω στα οποία εργαζόμασταν, αφορούσαν την ιστορική έρευνα σε οικονομικές κρίσεις του παρελθόντος, όπως, παράδειγμα, την κρίση στην Καλιφόρνια στις αρχές του 2000 και την κρίση χρέους στην Κύπρο», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός οικονομολόγος.

Ο ίδιος απέρριψε τα σενάρια περί «πραξικοπήματος» και υποκλοπών στα ΑΦΜ των Ελλήνων φορολογούμενων, εξηγώντας πως η όλη διαδικασία διενεργήθηκε υπό πλήρη μυστικότητα «για τον προφανή λόγο πως αν είχε γίνει γνωστή η εργασία μας, θα είχε παρερμηνευτεί» και ξεκαθαρίζοντας πως ουδέποτε η ομάδα εργασίας προέβη σε πολιτικές συζητήσεις ούτε ανέλαβε ρόλο σε οποιαδήποτε απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο63χρονος διαπρεπής οικονομολόγος και σύμβουλος του πρώην υπουργού Οικονομικών, ερωτώμενος αν θεωρεί καλή τη συμφωνία Ελλάδας – εταίρων, απαντά στη συνέντευξή του πως «ούτε καν ο Σόιμπλε δεν την θεωρεί καλή λύση» και κάνει λόγο για έλλειψη ευελιξίας από την πλευρά των δανειστών.

Σχετικές ειδήσεις