ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρότερη αύξηση ορίων στις πρόωρες συντάξεις

Μικρότερη αύξηση ορίων στις πρόωρες συντάξεις

Το τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις είναι οριστικό και πιθανότατα θα τεθεί αναδρομικά σε εφαρμογή από την 1/7/2015.

Καταλήγουν σήμερα υπουργείο Εργασίας και δανειστές

Ωστόσο μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, η ελληνική πλευρά και οι δανειστές φαίνεται να καταλήγουν σε ηπιότερο βηματισμό όσον αφορά τα πρόσθετα χρόνια εργασίας ειδικά για τους εργαζόμενους 50 - 52 ετών που χάνουν την πρόωρη συνταξιοδότηση για ελάχιστους μήνες.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr, βάσει του σχεδιασμού που φαίνεται να έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές, προστίθενται 3 έως 5 χρόνια στις ηλικίες 50-52 (από 4,5 – 6,5 χρόνια που θέλουν οι δανειστές) το τρέχον εξάμηνο του 2015, ενώ δεν αλλάζουν οι αντίστοιχες αυξήσεις ορίων ηλικίας έως τις 31/12/2021, ώστε από 1/1/2022 όλοι να βγαίνουν με όριο ηλικίας τα 67 ή στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης.

Όπως σημειώσαμε οι αλλαγές θα τρέξουν από 1η Ιουλίου, αν και δεν αποκλείεται για νομικούς λόγους να ισχύσουν από την ημερομηνία ψήφισης του νόμου, δηλαδή να την γλιτώσουν όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέσα στον Ιούλιο ή μέχρι ίσως και το τέλος Αυγούστου, όταν και θα ψηφιστεί η συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, κλειδωμένη είναι η προστασία των ασφαλισμένων με θεμελιωμένο δικαίωμα μέχρι 30 Ιουνίου φέτος. Πρόκειται για περίπου 130.000 εργαζόμενους που έχουν και το χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας.

Σύμφωνα με ειδικούς περί την Κοινωνική Ασφάλιση, με επιπλέον χρόνια εργασίας θα επιβαρυνθούν τουλάχιστον 150.000 εργαζόμενοι με κατοχυρωμένο δικαίωμα. Η προσαρμογή αναμένεται να είναι περισσότερο δύσκολη για ορισμένες κατηγορίες, όπως για παράδειγμα μητέρες ανηλίκων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, γονείς ανηλίκων και τρίτεκνοι στο Δημόσιο κ.α. που μπορούσαν να ανοίξουν την πόρτα της εξόδου από τα 50 μέχρι τα 55.

Σχετικές ειδήσεις