ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις - Σχέδιο συμφωνίας μέχρι την Τρίτη

Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις - Σχέδιο συμφωνίας μέχρι την Τρίτη

Στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων εισέρχονται κυβέρνηση και δανειστές με τα τεχνικά κλιμάκια να εργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς έχοντας ως στόχο την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, κάτι που θα οδηγήσει και στην έναρξη συγγραφής των κειμένων.

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΒΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ «ΠΙΝΕΛΙΕΣ» - ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ «ΜΕΝΟΥ» ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ

Στο πλαίσιο αυτό νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών έχουν αυτή την ώρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Προσερχόμενος στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όπου πραγματοποιείται η συνάντηση, ο κ. Σταθάκης εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία των συνομιλιών, ενώ, κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα της Welt, ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία, αρκέστηκε να πει: «Πιθανώς να είναι ακριβές».

Οι σημερινές, κρίσιμες διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, που διεξάγονται από τις 11:00 το πρωί, αφορούν στα θέματα που παραμένουν ανοιχτά στις διαπραγματεύσεις.

Ο συζητήσεις γίνονται για τα δημοσιονομικά μεγέθη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ στην ατζέντα συμπεριλαμβάνονται επίσης:

1) το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα,
2) τα «κόκκινα» δάνεια,
3) η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και το θέμα της
4) πρόωρης συνταξιοδότησης.

Υπενθυμίζεται πως το απόγευμα της Παρασκευής (07/08/2015) συνεδρίασε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, το Κυβερνητικό Συμβουλίου για την Οικονομική Πολιτική, με θέμα την πορεία των διαπραγματεύσεων και τα ανοικτά ζητήματα που απομένουν.

«Προχωράμε κανονικά στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, από την πλευρά μας είμαστε σχεδόν έτοιμοι για συμφωνία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μετά τη συνεδρίαση.

Σχετικά με τις 100 δόσεις, ο κ. Δραγασάκης εξήγησε ότι «θα γίνουν κάποιες μικρές αλλαγές που δεν θα επηρεάσουν τους φορολογούμενους». Σε ερώτηση δημοσιογράφου, εάν υπάρχουν «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διευκρίνισε ότι «υπάρχουν απλώς κάποια θέματα που εξετάζονται, αλλά όχι αγκάθια».

Βρυξέλλες: Συμφωνία έως την Τρίτη, έγκριση από τη Βουλή έως την Πέμπτη

Ευρωπαϊκή πηγή, ενήμερη για το περιεχόμενο της τηλεδιάσκεψης της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής (ΟΔΕ), που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ δήλωσε πως η Αθήνα οδεύει προς το να ολοκληρώσει το σχέδιο συμφωνίας με τους διεθνείς πιστωτές της για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης ως την Τρίτη και εκτίμησε ότι η πρώτη εκταμίευση στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού είναι πιθανό να γίνει ως την 20ή Αυγούστου.

Οι συνομιλίες προχωρούν ομαλά και ενδέχεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, είπε η πηγή.

Εάν το σχέδιο του μνημονίου κατανόησης και μια επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους έχουν ετοιμαστεί, όπως σχεδιάζεται, την Τρίτη, η ελληνική κυβέρνηση και η Βουλή των Ελλήνων αναμένεται ότι θα τα εγκρίνουν ως την Πέμπτη, διευκρίνισε.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορούσαν κατόπιν να συναντηθούν ή να πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη για να εγκρίνουν την τριετή δανειακή σύμβαση της Αθήνας, ανέφερε η πηγή.

Σχετικές ειδήσεις