ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία: Ολονύχτιο θρίλερ διαπραγματεύσεων με τους δανειστές

Συμφωνία: Ολονύχτιο θρίλερ διαπραγματεύσεων με τους δανειστές

«Κλείδωσε» η συμφωνία και οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχουν ολοκληρωθεί, όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Αυτή την ώρα εξετάζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες, ενώ μέσα στην επόμενη ώρα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση και δηλώσεις των καθ' ύλην αρμόδιων υπουργών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη.

Η συνάντηση συμπλήρωσε 19 περίπου ώρες από την έναρξή της με μια μικρή διακοπή χθες το απόγευμα, στη διάρκεια της οποίας συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο για την οικονομική πολιτική υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, συμφωνήθηκε να μην ληφθεί κανένα νέο μέτρο αναφορικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015-2016.

Οι στόχοι που συμφωνήθηκαν είναι:

- Πρωτογενές έλλειμμα -0,25% του ΑΕΠ το 2015, +0,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, +1,75% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και +3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.

Συμφωνία έχει υπάρξει σχεδόν σε όλα τα επιμέρους ζητήματα, και στην παρούσα φάση συζητούνται οι εκκρεμότητες σε ορισμένα ζητήματα (κόκκινα δάνεια, ταμείο αποκρατικοποιήσεων, απελευθέρωση αγοράς ενέργειας) προκειμένου να κλείσει η συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης παραμένουν:

- Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και το πώς θα λειτουργήσει, καθώς οι δανειστές ζητούν ταχεία ολοκλήρωση των εκκρεμών ιδιωτικοποιήσεων και αναβάθμιση (μετεξέλιξη) του ρόλου του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία νέου Ταμείου και σε χαλαρό χρονοδιάγραμμα για μεγαλύτερη απόδοση από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.

- Τα κόκκινα δάνεια. Οι δανειστές υποχώρησαν από την απαίτησή τους να αίρεται υπό προϋποθέσεις η προστασία της πρώτης κατοικίας για όσους έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη. Η ελληνική πλευρά δέχθηκε, όμως, να μπει ένα πλαφόν στην αξία της προστατευόμενης κατοικίας, πιθανώς στις 300.000 ευρώ. Οι πιστωτές ζητούν να προβλεφθεί η δυνατότητα πώλησης των προβληματικών δανείων σε ειδικά funds. Ωστόσο, η κυβέρνηση αρνείται αυτή την επιλογή και προτείνει ρύθμιση, «κούρεμα» ή και διαγραφή των δανείων από ειδικό Φορέα Διαχείρισης, με τις προϋποθέσεις ένταξης στον φορέα να καθορίζονται στην πορεία.

- Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και ειδικά του φυσικού αερίου. Οι δανειστές ζητούν διαχωρισμό των δικτύων (υποδομές) από τους παρόχους, κάτι που βρίσκει αντίθετη την ελληνική πλευρά.

Οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών έλαβαν τις τελευταίες οδηγίες από τον πρωθυπουργό νωρίς το βράδυ της Δευτέρας και επέστρεψαν στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Στα μέτρα που κλείδωσαν και ψηφίζονται από τη Βουλή βρίσκονται:

-Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο σε δύο δόσεις: την 1η Οκτωβρίου 2015 και την 1η Οκτωβρίου 2016

-Η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Η κατάργηση θα γίνει τον Οκτώβριο.

-Η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για τα ιδιωτικά σχολεία ως αντιστάθμισμα στη μείωση του ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας από το 23% στο 13%.

-Η μετενέργεια, δηλαδή η παράταση ισχύος των συλλογικών συμβάσεων μετά τη λήξη τους.

-Στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις προβλέπεται αύξηση επιτοκίου στο 5% από 3% που είναι σήμερα για χρέη άνω των 5.000 ευρώ. Τα χρέη κάτω από 5.000 ευρώ θα παραμείνουν άτοκα υπό προϋποθέσεις.

-Αύξηση του ποσοστού της εισφοράς αλληλεγγύης στο 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ. Η εισφορά αλληλεγγύης παραμένει αμετάβλητη για εισοδήματα ως 30.000 ευρώ, αλλά ανεβαίνει στο 2% από 1,4% για εισοδήματα ώς 50.000 ευρώ, στο 4% από 2,1% για εισοδήματα ως 100.000 ευρώ, στο 6% από 2,8% για εισοδήματα ως 500.000 ευρώ και στο 8% από 2,8% για εισοδήματα από 500.000 ευρώ και πάνω.

Μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, το απόγευμα της Δευτέρας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε, αναφορικά με τις δηλώσεις από την Γερμανία, «εμείς έχουμε μια στοχοπροσήλωση που έλεγαν οι παλιοί αριστεροί για την συμφωνία και ελπίζουμε όλοι να συμμερίζονται αυτόν τον στόχο και να δουλεύουν όσο σκληρά δουλεύουμε εμείς γι' αυτόν τον στόχο».

Η κυβέρνηση δεν πάει πίσω από την συμφωνία, συνεχίζουμε όπως αρχίσαμε, με πίστη στην συμφωνία των Βρυξελλών, επεσήμανε ο κύριος Τσακαλώτος και πρόσθεσε πως η συζήτηση με τους θεσμούς πάει «αρκετά καλά».

Το κυβερνητικό συμβούλιο συνεδρίασε για μία περίπου ώρα το απόγευμα της Δευτέρας, προκειμένου να συζητηθούν τα συγκεκριμένα σημεία που εντοπίζονται «αγκάθια» προς την επίτευξη συμφωνίας.

Την ίδια ώρα το Βερολίνο αυξάνει προοδευτικά την πίεση προς την Αθήνα ζητώντας συνολική συμφωνία σε μεταγενέστερο χρόνο και με δάνειο - γέφυρα.

Εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε δήλωσε τη Δευτέρα πως η συμφωνία μπορεί και να καθυστερήσει, καθώς το Βερολίνο που -όπως είπε- δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, δεν έχει λάβει κανένα κείμενο συμφωνίας και μόλις το λάβει θα πρέπει να το εξετάσει λεπτομερώς, πριν τεθεί προς ψήφιση στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων