ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Capital controls: Αφήστε πίσω σας τις ουρές στα ATM

Capital controls: Αφήστε πίσω σας τις ουρές στα ATM

Οι έλεγχοι κεφαλαίου (ή capital controls αν προτιμάτε την αγγλική ορολογία) δημιούργησαν τεράστιες ουρές στα ATM με τους Έλληνες πολίτες να δείχνουν πάντως αξιοθαύμαστη ψυχραιμία.Τα capital controls χαλάρωσαν λίγο, αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν και όσοι χρειάζονται μετρητά, καλούνται να περάσουν από τα ATM, όπου συνεχίζουν να υπάρχουν ουρές αν και όχι στα επίπεδα που συναντήσαμε τον Ιούλιο. Ιδίως στα ATM που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές ή απλώς σε σημεία όπου ο πληθυσμός αυξάνεται πάντα κάθε Αύγουστο λόγω της εκεί μετακόμισης των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων, ουρές υπήρχαν το καλοκαίρι στις «καλές» εποχές, όχι τώρα που η κατάσταση είναι και λίγο πιο δύσκολη.

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Του Δημήτρη Μαλλά

Πως μπορεί, όμως, κάποιος να αποφύγει τις ουρές; Τρόποι υπάρχουν και αξίζει να τους έχετε υπόψη σας, εκτός, βέβαια, και αν ανήκετε στην κατηγορία που υποστηρίζει ότι μπορεί να περνά την ημέρα του με ελάχιστα ευρώ. Μάλλον σπάνιο φαινόμενο, δεδομένων των οικονομικών υποχρεώσεων που έχουμε άπαντες.

Ένα app για τα ΑΤΜ

Ένας τρόπος είναι να «κατεβάσετε» στο smartphone σας το app «Βρες ΑΤΜ». Θα το βρείτε εύκολα στα app stores και θα μπορείτε να βλέπετε τι γίνεται στα ΑΤΜ γύρω σας. Το πρόβλημα είναι πως το συγκεκριμένο app προσφέρει πληροφορίες για το τι κόσμο έχει ένα ATM ή αν υπάρχουν ακόμη χρήματα, αλλά χρειάζεται οι χρήστες –δηλαδή αυτοί που περιμένουν στην ουρά- να δίνουν τις πληροφορίες. Και επειδή πλέον, τουλάχιστον στην Αθήνα, δεν είναι πολλά τα ΑΤΜ όπου παρατηρούνται ουρές, έχει μειωθεί ο αριθμός των χρηστών που ενημερώνουν το app. Αλλά, στην επαρχία η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική και επιπλέον εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων δεν έχεις και πολλές επιλογές όσον αφορά στον αριθμό των ΑΤΜ.

Κάρτα αντί για μετρητά

Ενδεχομένως, ο πιο πρακτικός τρόπος για να αποφύγετε τις ουρές στα ΑΤΜ είναι να πηγαίνετε όσο το δυνατόν πιο σπάνια. Για να το πετύχετε αυτό, πολύ απλά θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας (χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες) οπουδήποτε μπορείτε.

Υπενθυμίζετε ότι υπάρχουν περίπου 150.000 σημεία πώλησης στην Ελλάδα που δέχονται κάρτες, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι από την έναρξη της επιβολής των capital controls έχει αυξηθεί κατακόρυφα το ενδιαφέρον από μικρές επιχειρήσεις αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες να αποκτήσουν το απαραίτητο μηχάνημα, το οποίο ονομάζετε POS. Μάλιστα, πλέον το μόνο που απαιτείτε για να ενεργοποιήσει ένα POS μία επιχείρηση είναι να έχει έναν τραπεζικό λογαριασμό, καθώς τόσο η Viva Payments όσο και η Cardlink μπορούν να σας στείλουν το μηχάνημα στην έδρα της εταιρείας σας ή οπουδήποτε θέλετε εσείς.

Κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει για μία συναλλαγή και τη χρεωστική κάρτα του. Στην περίπτωση της χρήσης της χρεωστικής, το ποσό αφαιρείται εκείνη τη στιγμή από τον τραπεζικό λογαριασμό του καταναλωτή. Η αναφορά αυτή είναι απαραίτητη δεδομένου ότι τον Ιούλιο αυξήθηκε κατακόρυφα και το ενδιαφέρον για απόκτηση χρεωστικών καρτών: οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εξέδωσαν πάνω από 1,1 εκατ. χρεωστικές κάρτες όταν πριν τα capital controls εξέδιδαν κατά μέσο όρο λιγότερες από 100.000 κάρτες μηνιαίως!

Με τη χρεωστική κάρτα μπορείτε επίσης σε ένα ΑΤΜ να πληρώσετε λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τους οποίους μπορείτε να πληρώσετε και μέσω Διαδικτύου. Πολλές επιχειρήσεις είτε ΔΕΚΟ είτε από άλλους κλάδους (ασφαλιστικές, τηλεπικοινωνίες, κ.ά.) έχουν στις ιστοσελίδες τους ειδική ενότητα για online πληρωμές. Αυτό που πρέπει να τονισθεί ξανά είναι ότι online πληρωμές και αγορές γίνονται και με χρεωστικές κάρτες όχι μόνο με πιστωτικές.

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα για πληρωμή μέσω των υπηρεσιών web banking των τραπεζών.

Ακόμη, αν μία επιχείρηση δεν προσφέρει τη δυνατότητα online πληρωμής μέσω της ιστοσελίδας της και ο καταναλωτής δεν έχει web banking –ή δεν έχει προλάβει να το κάνει- υπάρχει και μία ακόμη δυνατότητα: αρκετές τράπεζες έχουν μία online υπηρεσία (Simple Pay, Live Pay και EasyPay) που προσφέρουν τη δυνατότητα για πληρωμές με τη χρήση καρτών χωρίς να χρειάζεται ο καταναλωτής να έχει web banking. Και υποστηρίζουν και τη χρήση καρτών των άλλων τραπεζών!

Πληρώστε με κάρτα, πάρτε τα μετρητά

Τέλος, υπάρχει και ένας ακόμη τρόπος, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που βγαίνουμε σε παρέες, προκειμένου να έχετε μετρητά και να μην πηγαίνετε σε ATM. Απλώς, θα πρέπει να είστε αυτός που σε μία παρέα θα αναλάβει να πληρώσει το λογαριασμό. Πληρώνετε με κάρτα και οι υπόλοιποι δίνουν το μερίδιο τους σε μετρητά! Δεν αποκλείεται στο τέλος της εβδομάδας να βρεθείτε με πολλά μετρητά επάνω σας και να μην έχετε πάει καν σε ένα ΑΤΜ. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι αν χρησιμοποιείτε πιστωτική και όχι χρεωστική, «φορτώνετε» την κάρτα σας και αυξάνετε το ποσό που θα κληθείτε να πληρώσετε στο τέλος του μήνα.

Σχετικές ειδήσεις