ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η συνεδρίαση του Eurogroup μετά την ψήφιση του νέου Μνημονίου

Η συνεδρίαση του Eurogroup μετά την ψήφιση του νέου Μνημονίου

Στις Βρυξέλλες συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ για να συζητήσει σχετικά με το τρίτο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο υπερψηφίστηκε το πρωί της Παρασκευής (14/08/2015) από τη Βουλή των Ελλήνων με 222 ψήφους.

Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών αναχώρησε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής η οποία κατέληξε στην ψηφοφορία για τη δανειακή σύμβαση, τα προαπαιτούμενα και συμφωνία. Ο κ. Τσακαλώτος ψήφισε «ναι» μέσω επιστολικής ψήφου.

Στο σημερινό Eurogroup αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της Ελλάδας και η σύναψη της νέας συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των τεσσάρων θεσμών.

Οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να αποτιμήσουν τη συμφωνία, σε τεχνικό επίπεδο, μεταξύ των δύο πλευρών ώστε να ανάψει το πράσινο «φως» για την πολιτική έγκριση του νέου, τριετούς δανείου.

Προσερχόμενος στο Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για ένα κείμενο με πάρα πολλές σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα. Eίναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν ερωτήματα, κριτική, ζητήματα που θα πρέπει να διευκρινιστούν. Mέχρι απόψε το βράδυ θα έχουμε χρόνο σχολίασε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών εκφράζοντας την ελπίδα για θετικό αποτέλεσμα στο τέλος των εργασιών του Eurogroup.

Από την πλευρά του ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μισέλ Σαπέν, επισήμανε ότι έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά και προετοιμασία από την ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των θεσμών. Όπως είπε, η απόφαση για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας θα είναι ένδειξη αλληλεγγύης έναντι της υπευθυνότητας που επέδειξε τις τελευταίες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση. «Θα εξετάσουμε αν χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις», πρόσθεσε. Εξάλλου, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τον Οκτώβριο θα γίνει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς όπως είπε θεωρείται αναγκαίο για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να ανασάνει.

«Πρέπει να έχουμε σαφή δέσμευση από το ΔΝΤ, για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα», διαμήνυσε ο Β. Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup τονίζοντας πως πρέπει να βρεθεί ο τρόπος. «Το ΔΝΤ έχει κανόνες που πρέπει να τηρήσει, αλλά πάντα υποστηρίζαμε πως πρέπει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα», τοποθετήθηκε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ενημερώνοντας ωστόσο, πως η κύρια δουλειά έχει γίνει. «Πιστεύω ότι σήμερα θα βρεθεί λύση», κατέληξε ο Βόλφανγκ Σόιμπλε, ωστόσο αναμένεται η στάση του κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup τη στιγμή που κάποια δημοσιεύματα έκαναν λόγο για το ενδεχόμενο ενός «δανείου-γέφυρας».

Οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα πάντως μετά την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου θα είναι ραδγαίες.

Μετά τις 20 Αυγούστου η κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, όπως έγινε γνωστό λίγο μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου από 222 βουλευτές.

Έτσι πλέον το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε στις κάλπες μοιάζει να πλησιάζει, κάτι που επιβεβαιώθηκε άλλωστε και από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος από το βήμα της Βουλής, αφού υποσχέθηκε να δώσει «ένα τέλος στον πολιτικό σουρεαλισμό από Δευτέρα» στρέφοντας τα βέλη του στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την προτροπή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να πάει σε εκλογές, τόνισε: «κ. Μεϊμαράκη, ενίοτε τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά».

Σχετικές ειδήσεις