ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμερα η εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 13 δισ. ευρώ από τον ESM - Που θα πάνε τα χρήματα

Σήμερα η εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 13 δισ. ευρώ από τον ESM  - Που θα πάνε τα χρήματα

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη (19/08/2015) η διαδικασία έγκρισης και υπογραφής της δανειακής σύμβασης μεταξύ της Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών -Παράλληλα το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρειότι η Ελλάδα αποπλήρωσε σήμερα (20/08/2015) το ομόλογο των 3,4 δισ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Υπεγράφη και επισήμως το νέο δάνειο προς την Ελλάδα

Η δανειακή σύμβαση είναι σε ισχύ, έπειτα και από την τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM, που αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης αναφέρει επίσης η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Το δάνειο, διάρκειας 32,5 ετών, μπορεί να ανέλθει μέχρι 86 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανόμενου ποσού έως 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν. Σε πρώτη φάση, 10 δισ. ευρώ είναι άμεσα διαθέσιμα για το σκοπό αυτό.

Αναλυτικά η πρώτη δόση των 23 δισ. ευρώ που προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας με τους εταίρους και κατατέθηκε σήμερα, αποτελείται από:

1) Το ποσό των 10 δισ. ευρώ με τη μορφή ομολόγων του EFSF που είναι κατατεθειμένα σε ειδικό λογαριασμό και θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

2) Τα υπόλοιπα 13 δισ. ευρώ καταβλήθηκαν σε μετρητά, εκ των οποίων τα 12 δισ. ευρώ προορίζονται για την εξόφληση δανειακών υποχρεώσεων της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

3) Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου προς ιδιώτες.

Η συμφωνία για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας δίνει προοπτική στην ελληνική οικονομία και μια βάση για τη βιώσιμη ανάπτυξή της, δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε από την πλευρά του ότι το πρόγραμμα θα επιτρέψει στην Ελλάδα να έχει την επιτυχία που είχαν και άλλες χώρες της Ευρωζώνης που ωφελήθηκαν από τη χρηματοδότηση του Μηχανισμού.

Σχετικές ειδήσεις