ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Iskra: Στα ταμεία των δανειστών οι δόσεις του τρίτου μνημονίου

Iskra: Στα ταμεία των δανειστών οι δόσεις του τρίτου μνημονίου

Με την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης ύψους 13 δισ. ευρώ από τον ESM στις προεκλογικές «βαλίτσες» της, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία για να βγει από το αδιέξοδο, στο οποίο οδηγήθηκε από την υιοθέτηση των μνημονικών πολιτικών.

«ΠΑΡΤΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ»

Το έργο επαναλαμβάνεται, καθώς από τα 13 δισ. η μερίδα του λέοντος θα καταλήξει και πάλη στα ταμεία των δανειστών, μέσα στις επόμενες ημέρες. Ήδη, η κυβέρνηση προχώρησε στην εξόφληση ομολόγου 3,4 δισ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει δημοσίευμα της ιστοσελίδας iskra.gr, η οποία εκφράζει τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας, «πάρτι» στην υγεία των φορολογούμενων κάνουν οι διεθνείς τοκογλύφοι μέσω της ανακύκλωσης του δημοσίου χρέους.

«Συνολικά, η πρώτη δόση ανέρχεται στο ποσό των 26 δισ. ευρώ και από αυτά, πάνω από 12,5 δισ. θα επιστρέψουν στους δανειστές (ΕΚΤ 3,4 δισ., ΔΝΤ 2,2 δισ., ESM 7 δισ.), ενώ 10 δισ. ευρώ έχουν δεσμευθεί προκειμένου να ενισχυθούν κεφαλαιακά οι ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους» διευκρινίζει το δημοσίευμα.

«Η πρώτη υποδόση αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη διαδικασία του "μαρτυρίου της σταγόνας" τους επόμενους μήνες (Σεπτέμβριο και Οκτώβριο), δηλαδή με την εκταμίευση άλλων 3 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από δύο τμηματικές καταβολές και υπό την προϋπόθεση υιοθέτησης και εφαρμογής προαπαιτούμενων μέτρων.

Υπογραμμίζεται ότι το συνολικό ποσό του δανείου του τρίτου μνημονίου ανέρχεται στα 86 δισ. ευρώ.

Τι μένει και τι φεύγει από την πρώτη δόση

• Σε 10 δισ. ευρώ ανέρχεται η προκαταβολή για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Τα κεφάλαια αυτά, υπό μορφή ομολόγων του ESM, θα δημιουργηθούν αυτόματα από τον Μηχανισμό Ευρωπαϊκής Σταθερότητας και θα διακρατούνται σε ειδικό λογαριασμό.

• Τα 12,7 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Από αυτά τα 7 δισ. ευρώ αφορούν στην αποπληρωμή του δανείου-γέφυρα από τον ESM, 3,4 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ομολόγων και των τόκων τους που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και λήγουν σήμερα, 2,2 δισ. ευρώ κατευθύνονται προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την πληρωμή δόσης και τόκων και 100 εκατ. ευρώ αφορούν στην εξυπηρέτηση άλλων δανείων.

• 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την έναρξη αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου και repos (έχουν συναφθεί συμβάσεις συνολικού ύψος 9,7 δισ. ευρώ από τα οποία τα 3,5 δισ. ευρώ πρέπει σταδιακά να επιστραφούν στους φορείς της γενικής κυβέρνησης)

• 2,3 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση του πρωτογενούς ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης εκ των οποίων 500 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ».

Σχετικές ειδήσεις