ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα ανοιχτά μέτωπα την επομένη των εκλογών

Τα ανοιχτά μέτωπα την επομένη των εκλογών

Χωρίς περίοδο χάριτος και χωρίς ανάσα η νέα κυβέρνηση καλείται να αναλάβει καθήκοντα αμέσως την επομένη της συγκρότησής της.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΣΕ ΤΙ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΝ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ - ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ EWG ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ

Μεταξύ των ζητημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν με ορίζοντα το τέλος του έτους και θα εξαρτηθούν από τη νέα κυβέρνηση και τη διαχείρισή τους είναι άμεσα η πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ τη Δευτέρα, η συνεδρίαση του EuroWorking Group την εχόμενη Πέμπτη με τις εκκρεμμότητες όπως το EΣΠΑ, αλλά και τα δημοσιονομικά να ακολουθούν.

Τα μέτωπα στην οικονομία

H ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το ασφαλιστικό, το ΕΣΠΑ, αλλά και το χρόνιο θέμα που είναι η είσπραξη των φορολογικών εσόδων, είναι τα καυτά ζητήματα που θα πρέπει να έχουν κλείσει έως το τέλος του 2015.
Εκτός από τα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου, οι δανειστές ζητούν και άλλα.

Η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει πολύ σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της οικονομίας και γενικότερα της χώρας.

1. Η ολοκλήρωση της νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, χωρίς κούρεμα στις καταθέσεις, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών και με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες για τους μετόχους.
2. Η συμφωνία για το ασφαλιστικό, με την οποία θα κριθεί ένα ζήτημα μεγάλης κοινωνικής σημασίας, που όμως επηρεάζει όσο κανένα άλλο και τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας. Από τον τρόπο επίλυσης του ζητήματος θα εξαρτηθούν πολλά για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής Σοφών:
• Θα πρέπει να προχωρήσει η ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης.
• Θα πρέπει να εφαρμοστεί η ελάχιστη εγγυημένη εθνική σύνταξης.
• Θα πρέπει να ακολουθήσει ενιαίος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου. Μάλιστα, αυτό θα γίνει ανεξάρτητα από τον χρόνο υπαγωγής στην ασφάλιση και βάσει των ποσοστών αναπλήρωσης του Ν. 3863/10. Πιο απλά για όσους συνταξιοδοτούνται από την 1/7/2015 η αναλογική σύνταξη υπολογίζεται για τον χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011 και μετά.
• Θα ακολουθήσει η καθιέρωση ενός ανώτατου ορίου ανταποδοτικής σύνταξης με ενοποίηση κύριας και επικουρικής.
• Θα εφαρμοσθεί ένα πλήρως κεφαλαιοποιητικό σύστημα με ατομικές μερίδες για τους ασφαλισμένους μετά το 1992, δίνοντας χώρο στη συμπλήρωση του εισοδήματος των μελλοντικών συνταξιούχων μέσα από την ιδιωτική και την επαγγελματική ασφάλιση.

3. Η τακτοποίηση των μεγάλων εκκρεμοτήτων που υπάρχουν με τα χαμένα κονδύλια του ΕΣΠΑ.
4. Η διαπραγμάτευση για την επανεκκίνηση της κατασκευής των τεσσάρων μεγάλων οδικών αξόνων, που εκτός της αναπτυξιακής τους διάστασης, ουσιαστικά αποτελούν τον μεγαλύτερο εργοδότη για την ελληνική οικονομία.
5. Η τακτοποίηση των μεγάλων οφειλών του άμεσου και ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τις ελληνικές επιχειρήσεις σε τομείς όπως ο κατασκευαστικός, η πληροφορική, η υγεία και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις.
6. Η θεσμική τακτοποίηση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
7. Η σταδιακή κατάργηση των κεφαλαιακών ελέγχων και η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν στις εισαγωγές και στο Χρηματιστήριο.
8. Η είσπραξη φορολογικών εσόδων που υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ.
9. Η σύνταξη και ψήφιση προϋπολογισμού για το 2016.
Εκτός από τα εννέα ανοικτά μέτωπα που θα βρει μπροστά της η νέα κυβέρνηση, η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία, με στόχο όσο το δυνατόν γρηγορότερα, να επιστρέψουν οι καταθέσεις από το εξωτερικό, στα γκισέ των ελληνικών τραπεζών και να επανακάμψει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τη χώρα.

Σε τι προσδοκούν οι αγορές
Η αίσθηση που επικρατεί, είναι ότι τελικά, στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου θα προκύψει κυβερνητικό σχήμα και θα αποφύγουμε νέα προσφυγή στις κάλπες.
Άλλωστε, οι άνθρωποι που κινούν τα νήματα της αγοράς δεν θα ήθελαν σε καμιά περίπτωση τη διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών, καθώς κάτι τέτοιο θα «παγώσει» ακόμα περισσότερο τα θέματα που πρέπει να ρυθμιστούν.
Αντίθετα, προτιμούν από την πρώτη Κυριακή, το σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης ευρύτερης συμμαχίας ενώ δεν είναι αρνητικοί και στο σενάριο μιας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Δημοκρατίας, υπό την προϋπόθεση ότι οι δύο πλευρές θα καταφέρουν να συνεννοηθούν και να δράσουν συντονισμένα σε ένα βασικό προγραμματικό πλαίσιο.
Πάντως όποιο κόμμα βγει πρώτο στις εκλογές, η πολιτική που θα πρέπει να χαράξει θα είναι προς το κέντρο, λόγω της αναγκαιότητας για ευρύτερες πολιτικές συμμαχίες.
Παρακαταθήκη για την περιβόητη συνεννόηση που ελπίζουν οι αγορές, είναι το γεγονός πως πέντε κόμματα, έχουν ήδη συμφωνήσει για την εφαρμογή του 3ου μνημονίου.
Πρέπει να σημειωθεί, ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, η Ελλάδα έχει σταματήσει να αποτελεί το κέντρο των αρνητικών αναφορών ολόκληρης της Ευρώπης, όμως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπενθυμίζει με την πρώτη ευκαιρία ότι όποια κυβέρνηση προκύψει από τις επικείμενες εκλογές, θα πρέπει να τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της... με ότι αυτό συνεπάγεται...

Σχετικές ειδήσεις