ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Προωθεί προληπτικά μέτρα εναντίον της φοροαποφυγής των επιχειρήσεων

ΟΟΣΑ: Προωθεί προληπτικά μέτρα εναντίον της φοροαποφυγής των επιχειρήσεων

Με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και τον περιορισμό της χρήσης φορολογικών παραδείσων, ο ΟΟΣΑ προωθεί προτάσεις για την «αναχαίτιση» της φοροαποφυγής.

Οι προτάσεις αυτές αποτελούν την κορύφωση ενός φιλόδοξου διεθνούς εγχειρήματος, που ξεκίνησε προ διετίας, από τις χώρες της G20 (της ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου), ως αντίδραση στη διογκούμενη φοροαποφυγή των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, είναι «πολύ αξιοσημείωτος» ο βαθμός συναίνεσης που επετεύχθηκε.

Το πακέτο των μέτρων – θα συζητηθεί στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 στη Λίμα του Περού την Πέμπτη – περιλαμβάνει και την πρώτη εκτίμηση για τις πιθανές απώλειες φορολογικών εσόδων από τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν μεθόδους Bops (μεταφοράς των κερδών και μείωσης της φορολογικής τους βάσης).

Οι υπολογισμοί του ΟΟΣΑ, τους οποίους ο Οργανισμός θεωρεί συντηρητικούς, δείχνουν ότι η απώλεια των φορολογικών εσόδων ανέρχεται στο 4-10% των παγκόσμιων εσόδων από την εταιρική φορολογία, ποσοστό που ισοδυναμεί με 100 - 240 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι περίπου 90 χώρες συμμετέχουν στην ανάπτυξη ενός πολυμερούς μέσου για την επιτάχυνση της διαδικασίας τροποποίησης των συμφωνιών.

Σχετικές ειδήσεις