ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλες οι αλλαγές για τα «κόκκινα» δάνεια

Όλες οι αλλαγές για τα «κόκκινα» δάνεια

Από τα«κόκκινα» δάνεια, το35%αφορούν στηστέγηκαι τιςμικρομεσαίες επιχειρήσεις, το5% σε καταναλωτικάκαι το65% αυτών προέρχονται από μεγάλες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης ΤραπεζώνΛούκα Κατσέληστο πλαίσιο συνάντησης της με τηνΕθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, από το σύνολο των δανείων, το 50% έχουν χαρακτηριστεί ως «κόκκινα».Μιλάμε για «μαύρη τρύπα» βάθους… 100 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Τι ακριβώς θα συμβεί με τα δάνεια στέγης και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τι σκέφτεται το υπουργείο Οικονομικών για τις μεγάλες επιχειρήσεις;

Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο μ’ ένα «φιλόδοξο» σχέδιο το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί περί τα τέλη Οκτωβρίου, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του σχετικού νομοσχεδίου, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Γ. Σταθάκη.

Η κυβέρνηση αγωνιά τις τελευταίες ημέρες να σταματήσει οποιοδήποτε σενάριο θέλει την πώληση των «κόκκινων» δανείων (στέγης και μικρομεσαίων) σε ξένα funds. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, ότι: «Τα “κόκκινα” δάνεια δεν θα πουληθούν σε ξένα funds». Αυτό το ξεκαθάρισε και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Σταθάκης.

Ενδιαφέρον, πάντως, έχει, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο υπουργός Γ. Σταθάκης, η δημιουργία μίας νέας δημόσιας υπηρεσίας (Υπηρεσία Πίστωσης και Πλούτου) η οποία θα υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών. Κάτι σαν βάση δεδομένων όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα οικονομικά στοιχεία των δανειοληπτών από τα οποία θα μπορεί να εξαχθεί βάσιμο συμπέρασμα για την πιστοληπτική τους ικανότητα και τα επίπεδα διαβίωσής τους. Η υπηρεσία θα αποφαίνεται εγγράφως για την δανειοδοτική ικανότητα νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αναλόγως θα δίνεται το πράσινο φως ή όχι από τις τράπεζες για ευνοϊκές ή μη ρυθμίσεις. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, πάντως, η πρώτη κατοικία θεωρείται προστατευμένη μέχρι και τις 31/12/2015.

Σε ότι αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια, παραμένει θολό ως προς τις τελικές αποφάσεις. Για το ποιες θα είναι οι τελικές ρυθμίσεις θα εξαρτηθεί τόσο από τις διαθέσεις των δανειστών, όσο και από τις… αντιστάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Θα πωληθούν σε distress funds κι αφού υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει την πώληση «κόκκινων» δανείων ή όχι;

Σχετικές ειδήσεις