ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν βρίσκουν ισοδύναμα: 6% και 13% στην ιδιωτική εκπαίδευση

Δεν βρίσκουν ισοδύναμα: 6% και 13% στην ιδιωτική εκπαίδευση

Μετά από τα «ήξεις - αφήξεις» και τις αυτοαναιρέσεις της κυβέρνησης τελικά τα αρμόδια όργανα επιβεβαίωσαν την αδυναμία τους να βρουν ισοδύναμα και αποφάσισαν την επιβολή κλιμακωτού ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ωστόσο η κυβέρνηση υπόσχεται ακόμη ισοδύναμα, τα οποία όμως μάλλον δεν έχει βρει, καθώς υποστηρίζει ότι θα τα ανακοινώσει στο τέλος της εβδομάδας.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες το πλάνο που θα ισχύσει περιλαμβάνει μηδενικό ΦΠΑ για νηπιαγωγεία και προνήπια, και για παιδικούς σταθμούς, ΦΠΑ στο 6% για ΙΕΚ, φροντιστήρια, σχολές χορού, κ.λπ. και ΦΠΑ 13% για την τυπική εκπαίδευση, δηλαδή, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο.

Ο κλιμακωτός ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αποφασίστηκε στην κοινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής και του κυβερνητικού συμβουλίου κοινωνικής πολιτικής.

Για πολύ καλή εξέλιξη στο θέμα του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση προϊδέασε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, εξερχόμενος της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Θα υπάρξουν κυβερνητικές ανακοινώσεις, δεν θέλω να προτρέξω, υπάρχει πολύ καλή εξέλιξη», δήλωσε για το θέμα του 23% ΦΠΑ.

Βγαίνοντας δηλαδή από το Μαξίμου τόνισε ότι πρόκειται για πολύ καλή εξέλιξη, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη έλεγε άλλα, παραδεχόμενος ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να βρει ισοδύναμα.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις το πρωί ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης μιλώντας στα Παραπολιτικά έλεγε ότι «δεν μπορούμε να βρούμε ισοδύναμα». Πρόσθεσε πως ο φόρος δημιουργεί προβλήματα χωρίς να παρέχει σοβαρά δημόσια έσοδα.

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να το λειάνουμε. Ξεκινώ από την πιο ήπια αντιμετώπιση δημοσιονομικά. Θα υπάρξει πρόβλημα για τις επιχειρήσεις είναι σαφές», παραδέχθηκε.

Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν το καταργούν είπε: «Δεν μπορούμε να το καταργήσουμε γιατί έχουμε δεσμευθεί από τον Αύγουστο. Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία όσα πεδία φορολογούνται για πρώτη φορά μπαίνουν στο 23%. Πρέπει να συννενοηθούμε και με την τρόικα γι αυτο. Θα συνεννοηθούμε με την τρόικα για να μειώσουμε τον συντελεστή. Δυστυχώς δεν είναι θέμα που λαμβάνει μόνη της την απόφαση η κυβέρνηση. Η τελική απόφαση θα βγεί τις προσεχείς μέρες. Δεν πληρώνει ο κόσμος τώρα».

Λίγο αργότερα σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο, τονίζεται ότι ακόμα ψάχνουν τα ισοδύναμα και θα τα ανακοινώσουν την Παρασκευή...

Σχετικές ειδήσεις