ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκάλυψη του Bloomberg: Θα κοστίσει περισσότερο το Νέο Μνημόνιο

Αποκάλυψη του Bloomberg: Θα κοστίσει περισσότερο το Νέο Μνημόνιο

Αίσθηση προκαλεί σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg που αναφέρει ότι το τρίο μνημόνιο της Ελλάδας θα κοστίσει πολύ πιο ακριβά λόγω αύξησης των επιτοκίων.

Στην συγκεκριμένη δήλωση προχώρησε ο οικονομικός διευθυντής του Ευρωπαικού Μηχανισμού Σταθεότητας (ESM), Christophe Frankel.

Το δημοσίευμα «βόμβα » του Bloomberg έχει τίτλο «Όπως και ένα καλό κρασί έτσι και το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας μπορεί να γίνει πιο ακριβό καθώς θα μεγαλώνει» και ο οικονομικός διευθυντής εξηγεί πως «κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως το επιτόκιο θα παραμείνει σε ένα τόσο χαμηλό επίπεδο, το οποίο μάλιστα δεν είναι κλειδωμένο για ολόκληρη την διάρκεια του δανείου».

Μέχρι σήμερα η χώρα μας χρεωνόταν από τον ESM για τον δανεισμό, με επιτόκιο 1%, που αφορά τα 86 δις. Ευρώ που έδωσαν οι δανειστές στο πλαίσιο του νέου μνημονίου. Αν τελικά ισχύσει η αύξηση του επιτοκίου, όπως ισχυρίζεται ο διευθυντής του ESM τότε θα γίνει ακόμα πιο δυσβάστακτο το κόστος δανεισμού για την χώρα μας.

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως η αύξηση επιτοκίου είναι εκτός διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές.

Για αυτό και το Bloomberg σχολιάζει πως η προοπτική ενός πολύ διαφορετικού επιτοκίου προσθέτει μια νέα διάσταση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σχετικές ειδήσεις