ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορκίδης: Ενισχύστε την απασχόληση για να καταπολεμήσετε την ανεργία

Κορκίδης: Ενισχύστε την απασχόληση για να καταπολεμήσετε την ανεργία

Η ενίσχυση της απασχόλησης και όχι η επιδότηση της ανεργίας πρέπει να αποτελεί τη στρατηγική για την αντιμετώπιση της ανεργίας σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ,κ. Βασίλης Κορκίδης εξηγώντας ότι η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα.

Της Μαρίνα Πρωτονοταρίου

«Στην Ελλάδα είναι 680.000 οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έχουμε 1.350.000 ανέργους. Αν μπορούσαν να προσλάβουν από ένα άνεργο θα μειώναμε την ανεργία κατά 50%. Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες με εξαίρεση βέβαια την Ελλάδα, υπάρχει επιτάχυνση στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στην Ευρώπη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι 23 εκατ. και 23 εκατ. είναι οι άνεργοι. Δηλαδή αν κάθε επιχείρηση προσελάμβανε ένα άνεργο θα λύναμε το πρόβλημα της ανεργίας».

Η ενίσχυση της απασχόλησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελεί στόχο της ΕΣΕΕ που προετοιμάζει σχετικές δράσεις. «Έχουμε ετοιμάσει και θα μοιράσουμε το Νοέμβριο ένα Usb με μια εφαρμογή για έτοιμο ηλεκτρονικό κατάστημα για όλα τα μέλη μας.

Από τις 278.000 εμπορικές επιχειρήσεις μόνο 40.000 έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα ενώ οι αμιγώς επιχειρήσεις στο ecommerce είναι 3.500." Θα δημιουργήσουμε έτσι την ανάγκη για έστω μια θέση εργασίας που θα είναι και πολύ αποδοτική.
Ο κ. Κορκίδης σημείωσε ότι πρέπει να πάψουμε να βλέπουμε την απασχόληση μόνο σαν μισθωτή εργασία και να τη βλέπουμε και σαν επιχειρηματικότητα. «Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας έχουμε έλλειψη εργοδοτών. Εξάλλου πολλοί άνεργοι είναι και πρώην εργοδότες. Δε γίνεται να ενισχύσουμε την απασχόληση επιδοτώντας την ανεργία. Πρέπει να ενισχύσουμε τις συνθήκες δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Θα πρότεινα σε βάθος πενταετίας να χρηματοδοτηθούν ασφαλιστικές εισφορές ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προσλάβουν ανέργους να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να αντεπεξέλθουν στη δύσκολη αυτή περίοδο.
Η απλήρωτη εργασία όπως και η αδήλωτη εργασία είναι απαράδεκτη όχι μόνο για τον εργαζόμενο αλλά και για τις επιχειρήσεις γιατί δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό.

Μπορούν να δοθούν κίνητρα, όπως τη δυνατότητα να διακανονιστούν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Με την προϋπόθεση πρόσληψης άνεργου να μπαίνει σε μια ρύθμιση με την οποία να πληρώνει τις τρέχουσες εισφορές μαζί με μέρος των ληξιπρόθεσμων.

Να συνδυάσει δηλαδή ένα κίνητρο όπως τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών με πρόσληψη άνεργου, η με τις 100 δόσεις με την πρόσληψη άνεργου.

Τότε οι επιχειρήσεις θα προσλαμβάνουν κάποιους από τους ανέργους, ακόμη και μέλη της οικογένειας τους, που είναι άνεργα αφού θα κόστιζαν λιγότερο.

Τέλος επεσήμανε τη μεγάλη ευκαιρία της ενιαίας ψηφιακής αγοράς που είναι σήμερα η βασική ευρωπαϊκή στρατηγική. "Θα μπορούσαν να βρεθούν εκεί οι θέσεις εργασίας που αναζητάμε. Η Ευρώπη αναμένει ότι 560 δισ., θα είναι η ανάπτυξη από την ψηφιακή οικονομία και θα δημιουργηθούν 4 εκατ. νέες θέσεις εργασίας. Πρέπει όμως να μην κυνηγάμε τις εξελίξεις αλλά να τις σχεδιάζουμε και να τις προλαβαίνουμε."

Σχετικές ειδήσεις