ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκβιάζουν οι δανειστές για επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση!

Εκβιάζουν οι δανειστές για επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση!

Το κουαρτέτο των δανειστών δεν δέχεται τον κλιμακωτό ΦΠΑ , 6% στα φροντιστήρια και 13% στα ιδιωτικά σχολεία, και πιέζει είτε για την επιβολή του 23% ή καθόλου.

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΑ «ΚΑΓΚΕΛΑ» ΜΕ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΦΠΑ 23% ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΣΥΓΧΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ – ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, οι εκπρόσωποι των δανειστών επικαλούνται ευρωπαϊκή οδηγία με βάση την οποία δεν προβλέπονται μειωμένοι συντελεστές στην ιδιωτική εκπαίδευση, θέτουν το εκβιαστικό δίλημμα στην κυβέρνηση: ή ΦΠΑ 23% ή τίποτα!

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης δήλωσε σε συνέντευξή του στο Mega άγνοια για την απαίτηση του κουαρτέτου, αλλά υποστήριξε πως έτσι κι αλλιώς είναι θέμα διαπραγμάτευσης. «Το εάν υπάρχουν ή όχι ενστάσεις, θα το δούμε. Δεν το γνωρίζω. Στη συνάντηση που είχα εγώ με την τρόικα δεν υπήρξε συζήτηση για το θέμα. Ούτε καν αναφορά», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Παιδείας. Προκαλεί εντύπωση, πως την ίδια ώρα που ο αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης δηλώνει άγνοια, ένας άλλος (υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακλώτος) παραδέχθηκε την Παρασκευή (23/10/2015) πως χρειάζονται περαιτέρω συζητήσεις για το θέμα.

Πάντως χθες Παρασκευή (23/10/2015) έληξε η παράταση της μη εφαρμογής του ψηφισμένου μέτρου της επιβολής 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως είτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ θα ανοίξει εκ νέου την συζήτηση για τον ΦΠΑ επιβάλλοντας το 23% ή βρίσκοντας ισοδύναμα μέτρα, ώστε να εξαφαλίσει τα απαιτούμενα που υπολογίζονται σε πάνω από 300 εκατ. ευρώ!

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρουν πως η ευρωπαϊκή οδηγία την οποία επικαλέστηκαν οι εκπρόσωποι των δανειστών, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στις κυβερνήσεις της ΕΕ. Η συγκεκριμένη οδηγία δεν προβλέπει την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών στην εκπαίδευση.

Όπως και να’ χει, η κυβέρνηση θα πρέπει να τελειώνει το θέμα εντός της ερχόμενης εβδομάδας, διότι αλλιώς δεν ανάβει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δις. ευρώ.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε πως ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης υπεραμύνεται της επιβολής του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο, επανήλθε στο θέμα των «πενταροδεκάρων» υποστηρίζοντας πως: «Όταν κάποιος μπορεί να δώσει 7.000 ευρώ το χρόνο, στριμώχνεται για άλλα 500;»

Η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον…

Σχετικές ειδήσεις