ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται νέο «μαχαίρι» στις συντάξεις έως 30%

Έρχεται νέο «μαχαίρι» στις συντάξεις έως 30%

Στο «στόχαστρο» του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, θα μπουν απ΄ ότι φαίνεται οι συντάξεις, λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης να βρει τα απαραίτητα ισοδύναμα που ζητάει το κουαρτέτο των δανειστών.

ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ - ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΕΝΑΓΩΝΙΩΣ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Αυτό σε συνδυασμό και με την κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων αναμένεται να φέρει νέα μείωση συντάξεων και το υπουργείο Εργασίας ήδη επεξεργάζεται τις αλλαγές, με τον υπουργό Εργασίας να δηλώνει ότι δεν μπορεί να θέσει όριο για τις μειωμένες συντάξεις, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Realnews».

Η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και η αδυναμία της κυβέρνησης να βρει ισοδύναμα, όπως απαιτεί η τρόικα, για να αποφύγει αντιλαϊκές αποφάσεις, φέρνει στο προσκήνιο εφιαλτικά σενάρια, με επίκεντρο τις συντάξεις, που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας. Ο κ. Κατρούγκαλος άλλωστε, σε συνέντευξή του στη «Realnews» δήλωσε ότι δεν μπορεί να θέσει όριο για τις μειώσεις στις συντάξεις.

Όλες οι ενδείξεις δείχνουν πλέον πως το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται στην επιβολή μεσοσταθμικής μείωσης στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις από 6,4% έως 30% και ενός νέου ποσοστού αναπλήρωσης για όλους, που θα προσεγγίζει το 60%.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας έχει ρίξει ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, σχέδιο για το Ασφαλιστικό και αναμένεται να οριστικοποιηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο εντός της εβδομάδας.

Η κυβέρνηση με τα μέτρα φιλοδοξεί να εξοικονομήσει 1,8 δισ. ευρώ επικεντρώνοντας για την επίτευξη του στόχου στις μειώσεις των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, όπως και στον επανυπολογισμό του συνόλου των συντάξεων με νέα κλιμακωτά ποσοστά αναπλήρωσης.

Σύμφωνα με το σχέδιο οι συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ αναμένεται να περικοπούν περίπου στο 13-14%, ενώ αναμένεται να γίνει μια γενική μεταρρύθμιση του συστήματος προκειμένου να εξοικονομηθούν τα απαιτούμενα ποσά με αρχή τα ταμεία ΟΤΕ και ΔΕΗ, ώστε η κυβέρνηση να αποφύγει τις οριζόντιες μειώσεις. Μάλιστα σε ορισμένα ταμεία η μείωση μπορεί να φτάσει ακόμα και το 30%.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την ενοποίηση κύριας και επικουρικής σύνταξης και τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων με βάση τους νέους μειωμένους συντελεστές, γεγονός που θα οδηγήσει σε μειώσεις ως και 30%.

Το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι κλιμακωτό και θα συνδεθεί με το ύψος της σύνταξης και με βάση το επικρατέστερο σενάριο αναμένεται να κυμαίνεται από 55% ως 75%.

Σχετικές ειδήσεις