ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντομπρόβσκις: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο

Ντομπρόβσκις: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο

Χωρίς εκπλήξεις και στο ύφος των μηνυμάτων που έστειλε μέσω συνέντευξής του στον ελληνικό Τύπο μόλις χθες κινήθηκαν οι δηλώσεις του αντιπροέδρουτης Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, κατά τις πρώτες του επαφές στην Αθήνα.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντεξης Τύπου που παραχώρησε με τους υπουργούς Γιώργο Σταθάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη, αμέσως μετά τη συνάντηση τους.

«Συζητήσαμε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να γίνει σε μικρό χρονικό διάστημα με μεγάλη προσπάθεια», είπε.

Τα προμηνύματα του Ευρωπαίου αξιωματούχου ήταν ξεκάθαρα και επαναλήφθηκαν και σήμερα

Ο κ. Ντομπρόβσκις χαρακτήρισε τις συζητήσεις «εποικοδομητικές», διαμήνυσε ότι οι «συζητήσεις δείχνουν ότι ακολουθείται η σωστή πορεία. Ολοι μας θέλουμε να επιτευχθεί ανάκαμψη στην οικονομία. Συζητήσαμε το θέμα των επενδύσεων και τις βέλτιστες χρήσεις των ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Είπε πως υπήρξε συμφωνία με τις ελληνικές αρχές για την τεχνική συνδρομή από την Κομισιόν στις μεταρρυθμίσεις και σε τομείς όπως η φοροδιαφυγή και το επενδυτικό περιβάλλον.

«Η Κομισιόν έχει προτείνει έκτακτα μέτρα για πρόσθετη χρηματοδότηση στην Ελλάδα. Μιλούμε για ένα ποσό 2 δισ. ευρώ για το 2015 και το 2016. Είμαστε ευτυχείς που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν υιοθετήσει την πρόταση της επιτροπής και μπορούμε να μεταφέρουμε τα πρώτα χρήματα στην Ελλάδα. Επίσης θα μεταφέρουμε περαιτέρω 500 εκατ. ευρώ ως το τέλος του έτους», σημείωσε.

«Τώρα οι ελληνικές αρχές μπορούν να προχωρήσουν στο κατάλληλο πλαίσιο ώστε να διασφαλιστούν αυτές τις χρηματοδοτικές ροές, να ενεργοποιηθούν αυτά τα κονδύλια και να έχει η Ελλάδα τη ρευστότητα για τον προϋπολογισμό. Η επιτυχής έκβαση της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης θα αποκαταστήσει την ισορροπία της ελληνικής οικονομίας, θα βελτιώσει την αξιοπιστία και θα αναθερμάνει την πραγματική οικονομία. Απαραίτητο είναι να υπάρξει πολιτική βούληση ώστε να γίνει εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα εφαρμοστούν σε διάλογο με τους εταίρους».

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σημείωσε πως κατά τη συνάντηση η κυβέρνηση ενημέρωσε τον κ. Ντομπρόβσκις για τις προσπάθειες που γίνονται για το ΕΣΠΑ. «Πριν από μερικές ημέρες άνοιξε πλήρως το σύστημα του ΕΣΠΑ, γεγονός που σημαίνει πως η ροή χρηματοδότησης έχει αποκατασταθεί πλήρως, όπως ήταν δηλαδή πριν τους έκτακτους περιορισμούς», είπε.

Ο υπουργός Οικονομίας, επανέλαβε πως παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, και τόνισε πως έγινε αμοιβαία ενημέρωση.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφέρθηκε στην ανάγκη έντιμου συμβιβασμού στο θέμα των κόκκινων δανείων και των αλλαγών στο νόμο Κατσέλη, σημειώνοντας πως συζητήθηκε το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης και το συνταξιοδοτικό.

«Σε λίγο καιρό θα έχουμε προτάσεις που να διασφαλίζουν τη βραχυπρόθεσμη υποχρέωση ώστε να υπάρξουν εξοικονομήσεις αλλά και να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα που θα εξασφαλίζει το σύστημα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Τον κ. Ντομπρόβσκις, ο οποίος έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο για το σύνολο των δημοσιονομικών και αναπτυξιακών θεμάτων που αφορούν την Ελλάδα, συνοδεύει ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σερβάς Ντερούζ, του οποίου η παρουσία στην εν λόγω αντιπροσωπεία δεν ήταν αρχικά σχεδιασμένη, αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές στην Αθήνα.

Μέρος της αντιπροσωπείας είναι και ο Μάαρτεν Βερβέ, επικεφαλής της νεοσύστατης «Υπηρεσίας για την Υποστήριξη των Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων». Η υπηρεσία αυτή που αποσκοπεί στην παροχή «τεχνικής βοήθειας», για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των διοικητικών μεταρρυθμίσεων και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, έχει αναλάβει τελευταία να βοηθήσει και στη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού, λόγω της έντασης του προβλήματος.

Ο κ. Βερβέ θα μετάσχει στις περισσότερες συναντήσεις του αντιπροέδρου της Επιτροπής με τους Έλληνες υπουργούς.

Η επίσκεψη του κ. Ντομπρόβσκις, ο οποίος έχει στην αρμοδιότητά του το σύνολο των ελληνικών θεμάτων, δείχνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την κορύφωση του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για την προώθηση του ελληνικού προγράμματος, καθώς σημειώνεται αμέσως μετά την επίσημη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα και λίγες μέρες πριν την άφιξη του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος αναμένεται στην Αθήνα 3- 4 Νοεμβρίου, αν και η ακριβής ημερομηνία μένει να επιβεβαιωθεί.

Να σημειωθεί ότι στις 18:30 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις, στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, αντί της αρχικά προγραμματισμένης για τις 14:00.

Σχετικές ειδήσεις