ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΥΣΟΙΠ: Στο 90% ο βαθμός υλοποίησης των συμφωνηθέντων

ΚΥΣΟΙΠ: Στο 90%  ο βαθμός υλοποίησης των συμφωνηθέντων

Το 90% προσεγγίζει ο βαθμός υλοποίησης των κυβερνητικών δράσεων που έπρεπε να προχωρήσουν από τα υπουργεία μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου, βάσει της συμφωνίας με τους δανειστές, όπως διαπίστωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής στη σημερινή του συνεδρίαση.

Αναφορικά, πάντως, με την ύπαρξη εκκρεμών θεμάτων όπως το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και το ζήτημα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, αυτά το ΚΥΣΟΙΠ τα αποδίδει στην πολυπλοκότητά τους, αλλά και σε διαφωνίες πολιτικού χαρακτήρα που υφίστανται με τους θεσμούς.

Ειδικότερα, το ΚΥΣΟΙΠ στη σημερινή του συνεδρίαση (Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015) προχώρηση σε συνολική ανασκόπηση της πορείας υλοποίησης των μέτρων που περιέχονται στη συμφωνία με τους δανειστές. Διαπιστώθηκε ο ιδιαίτερα ικανοποιητικός βαθμός ανταπόκρισης των υπουργείων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με αποτέλεσμα ο βαθμός υλοποίησης να προσεγγίζει το 90% των δράσεων που αφορούσαν το χρονικό διάστημα έως και τα μέσα Οκτωβρίου.

Η ύπαρξη ορισμένων εκκρεμών ζητημάτων (όπως για παράδειγμα το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, η εφαρμογή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, το καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων) οφείλεται στην πολυπλοκότητα τους καθώς και σε διαφωνίες πολιτικού χαρακτήρα με τους θεσμούς. Για τα θέματα αυτά οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας.

Σχετικές ειδήσεις