ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δίνουν ασυλία στους μεγαλοκαταθέτες της Ελβετίας μέχρι το 2018!

Δίνουν ασυλία στους μεγαλοκαταθέτες της Ελβετίας μέχρι το 2018!

Με τη νοημοσύνη μας φαίνεται πως παίζουν οι Ευρωπαίοι αναφορικά με το τραπεζικό απόρρητο στις ελβετικές τράπεζες.

Τέλος στο ελβετικό τραπεζικό απόρρητο, αλλά σε 2,5 χρόνια - ΑΠΛΕΤΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΝΕΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥΣ

Το ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την Τρίτη τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ελβετία για άρση του τραπεζικού απορρήτου των πολιτών της ΕΕ γεγονός που θα καταστήσει δυσκολότερη την απόκρυψη χρηματικών ποσών από τις φορολογικές αρχές.

Μέχρι εδώ καλά... Το σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι η ΕΕ και η Ελβετία θα ξεκινήσουν την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των κατοίκων τους από το 2018.

Οι μεγαλοκαταθέτες λοιπόν του εξωτερικού, στους οποίους περιλαμβάνονται και πολλοί Έλληνες, έχουν το χρόνο και την άνεση να πάρουν τα χρήματά τους μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση σε περίπου 2,5 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με έρευνα, Έλληνες έχουν κρύψει σε τράπεζες της Ελβετίας το ιλιγγιώδες ποσό των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Το ποσό αυτό ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερο καθώς πολλά ελληνικά -και όχι μόνον- χρήματα κρύβονται, για λόγους ασφάλειας, πίσω από ονόματα Ελβετών και, επίσης, οι μεγαλοκαταθέτες δεν ανοίγουν απλούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, αλλά τοποθετούν τα χρήματά τους σε trust ή σε διαφόρων μορφών και τύπων ιδρύματα (fοundations) που τους εξασφαλίζουν πλήρη και διαρκή ανωνυμία.

Έλεγχος σε όλες τις παραμέτρους των λογαριασμών

Τον περασμένο Μάιο, η Ε.Ε. και η Ελβετία συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά για την πάταξη της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής. Οι δύο πλευρές θα αρχίσουν από το 2018, την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των κατοίκων τους. Οι πληροφορίες δεν θα αφορούν μόνον στο εισόδημα, όπως τόκοι και μερίσματα, αλλά και τα υπόλοιπα λογαριασμών, καθώς και τα έσοδα από την πώληση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.

Στη συμφωνία υπάρχουν επίσης διατάξεις που στοχεύουν στο να περιορίσουν τις πιθανότητες οι φορολογούμενοι να αποφύγουν να αναφέρουν στις φορολογικές αρχές τη μετακίνηση περιουσιακών στοιχείων ή τις επενδύσεις σε προϊόντα που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της.

Οι φορολογικές αρχές στα κράτη μέλη της Ε.Ε. και στην Ελβετία θα είναι σε θέση να:

  • εντοπίζουν ορθά και χωρίς αμφιβολία τους σχετικούς φορολογούμενους
  • διαχειρίζονται και να επιβάλουν τη φορολογική νομοθεσία τους σε διασυνοριακές συναλλαγές
  • αξιολογούν την πιθανότητα διάπραξης φοροδιαφυγής
  • αποφεύγουν τις περιττές περαιτέρω έρευνες

Σχετικές ειδήσεις