ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EuroWorking Group: Την επόμενη εβδομάδα η εκταμίευση της δόσης ύψους 2 δισ.

EuroWorking Group: Την επόμενη εβδομάδα η εκταμίευση της δόσης ύψους 2 δισ.

Την επόμενη εβδομάδα ενδέχεται να πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της δόσης ύψους 2 δισ. ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή, αναφερόμενη στις συζητήσεις που διεξήχθηκαν στο σημερινό EuroWorking Group.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η ίδια πηγή στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, υπάρχουν ακόμα κάποιες εκκρεμότητες για να κλείσει η εφαρμογή του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων, ωστόσο ξεκαθάρισε πως «εξαρτάται από τις ελληνικές αρχές το πότε θα έχει ολοκληρωθεί».

Υπενθυμίζεται ότι οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης συνεδρίασαν σήμερα για να κρίνουν αν εκπληρώθηκαν οι δεσμεύσεις που παρείχε η κυβέρνηση, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» τη δόση των 2 δισ. ή αν το θέμα επιλυθεί τελικά αργότερα, ίσως στο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου. Κυρίαρχο θέμα ήταν ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας, αλλά και η επιβολή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να βρουν τρόπο για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ρευστότητας του δημοσίου, ώστε να αποφασιστεί πώς θα αποπληρωθούν τρέχουσες υποχρεώσεις του κράτους σε ιδιώτες (προμηθευτές, επιστροφές φόρων κλπ) και ενώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς αυτούς από τις αρχές του έτους ξεπερνούν ήδη τα 5 δισ. ευρώ.

Η Αθήνα, πάντως, προσήλθε στη συνεδρίαση του EuroWorking Group υποστηρίζοντας ότι έχει εκπληρώσει το 90% των προαπαιτούμενων μέτρων, εκτίμηση την οποία δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι εταίροι, οι οποίοι ρίχνουν το ποσοστό αυτό περίπου στο 30%.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα λάβει την έγκριση για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση, τα χρήματα θα εκταμιευθούν την ερχόμενη εβδομάδα αφού υπάρξει απόφαση του Eurogroup και του ESM.

Σε περίπτωση που δεν δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης, η αξιολόγηση θα καθυστερήσει, κάτι που προκαλεί ανησυχία και για τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με τον κίνδυνο του «κουρέματος» των καταθέσεων να ελλοχεύει.

Σχετικές ειδήσεις