ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ESM: Το τρίτο ελληνικό δάνειο ίσως να είναι κάτω από τα 86 δισ. ευρώ

ESM: Το τρίτο ελληνικό δάνειο ίσως να είναι κάτω από τα 86 δισ. ευρώ

Πηγές από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) άφησαν σήμερα Κυριακή (01/11/2015) να εννοηθεί ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο το ελληνικό δάνειο που προβλέπεται βάσει του «Μνημονίου 3» να κινηθεί κάτω από τα 86 δισ. ευρώ.

«Η συνολική κεφαλαιακή υστέρηση βρίσκεται με άνεση εντός του "μαξιλαριού" των 25 δισ. ευρώ που προβλεπόταν στο «τρίτο» πρόγραμμα, και δείχνει ότι το πρόγραμμα έχει επαρκή χρηματοδότηση», σχολίασε στο Reuters εκπρόσωπος του ESM.

Και υπογράμμισε: «Αυτό δείχνει πως το μέγιστο του δανεισμού προς την Ελλάδα θα είναι πρακτικά κάτω από τα 86 δισ. ευρώ που αρχικά προβλέπονταν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια πηγή απέδωσε την εξέλιξη αυτή στις χαμηλότερες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης που εμφάνισαν οι ελληνικές τράπεζες, μετά και τη διενέργεια των stress test από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Στην αρχική πρόβλεψη για πακέτο με ανώτατο όριο τα 86 δισ. ευρώ είχαν συνυπολογιστεί συνολικά 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση.

«Ο ESM έχει ήδη κινητοποιηθεί και περιμένει ένα σύνολο 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση, που θα διατεθεί σύντομα στην Ελλάδα», επισήμανε – μεταξύ άλλων – ο εκπρόσωπος του ESM.

Σχετικές ειδήσεις