ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άρχισε το ξεπούλημα των περιφερειακών αεροδρομίων

Άρχισε το ξεπούλημα των περιφερειακών αεροδρομίων

Σε εφαρμογή θέτει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ένα από τα 49 προαπαιτούμενα του τρίτου Μνημονίου που προβλέπει την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

Η παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων «με τους υφιστάμενους όρους στον υποψήφιο αγοραστή που έχει ήδη επιλεγεί (γερμανική Fraport) ήταν και αυτό ένα από τα 49 προαπαιτούμενα που πρέπει να κλείσουν μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας.

Η κυβέρνηση, με συνοπτικές διαδικασίες έκλεισε το θέμα αργά χθες το βράδυ με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το ζήτημα είναι τώρα πως υπουργοί, όπως ο Χρήστος Σπίρτζης που έχει δηλώσει απερίφραστα την εναντίωσή του στην ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, θα πρέπει να συνυπογράψει την παραχώρησή τους στους ιδιώτες.

Τι προβλέπεται σύμφωνα με το ΦΕΚ:

- Η συνυπογραφή από το Ελληνικό Δημόσιο των Σχεδίων Σύμβασης Παραχώρησης για την Αναβάθμιση, Συντήρηση, Διαχείριση και Λειτουργία περιφερειακών αεροδρομίων Κρήτης, Ηπειρωτικής Ελλάδας και Ιονίου (Ομάδα Α) και Αιγαίου (Ομάδα Β) ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει το ίδιο σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις ανωτέρω συμβάσεις.

- Η παροχή εξουσιοδότησης στους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τη συνυπογραφή για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου των Συμβάσεων Παραχώρησης για την Αναβάθμιση, Συντήρηση, Διαχείριση και Λειτουργία περιφερειακών αεροδρομίων Κρήτης, Ηπειρωτικής Ελλάδας και Ιονίου (Ομάδα Α) και Αιγαίου (Ομάδα Β), καθώς και τυχόν άλλων συμβάσεων τροποποιητικών, παρακολουθηματικών ή εκτελεστικών των ως άνω συμβάσεων παραχώρησης σύμφωνα με τα προαναφερόμενα στην παράγραφο 1.