ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Newsweek: Μια περιθωριακή χώρα έφερε την Ευρώπη στο χείλος του γκρεμού

Newsweek: Μια περιθωριακή χώρα έφερε την Ευρώπη στο χείλος του γκρεμού
Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει την Ελλάδα αλλά και τους Έλληνες κείμενο που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του Newsweek...

Επιμέλεια: Κατερίνα Τζουμερκιώτη

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει την Ελλάδα αλλά και τους Έλληνες κείμενο που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του Newsweek. Στο δημοσίευμα, εξετάζεται το πώς η Ελλάδα μια «μικρή, σπάταλη και εκ γενετής άρρωστη χώρα», απειλεί με κατάρρευση του ευρώ. Οι ρίζες του προβλήματος, αναφέρει το περιοδικό, βρίσκονται πίσω στο 1981, όταν η χώρα έγινε μέλος της ΕΟΚ, παρά τις περί του αντιθέτου συστάσεις που είχαν γίνει στη Μάργκαρετ Θάτσερ.

«Η Ε.Ε. υποστηρίζει περήφανα ότι είναι κάτι περισσότερο από μία ένωση των 27 χωρών της, επικαλούμενη το συλλογικό πλούτο της και τη θέση του … ελέφαντα που διαθέτει στον παγκόσμιο ζωολογικό πλούτο. Το κοινό της νόμισμα, το ευρώ, που χρησιμοποιείται από 17 χώρες (αλλά το σημαντικότερο, όχι από τη Βρετανία) αποτελεί αποθεματικό νόμισμα. Ωστόσο, χρειάστηκε μόνον ένα πεινασμένο ελληνικό ποντίκι να τρέξει στον κορμό του ελέφαντα για να φέρει το θηρίο σε κατάσταση πανικού», ξεκινά το δημοσίευμα.

Το φρικτό χάος που δημιουργήθηκε από τους παραλογισμούς της Ελλάδας, μιας μικρής, σπάταλης και εκ γενετής άρρωστης μεσογειακής χώρας, έχει εξαπλωθεί ως φάντασμα σε παγκόσμιο επίπεδο, με κίνδυνο να εκτροχιάσει τη δυτική ανάπτυξη.

Ο μικρός παίκτης που φέρνει την αναταραχή

Πώς μπόρεσε να γίνει αυτό; Πώς στο καλό μπόρεσαν οι θεματοφύλακες των Βρυξελλών να επιτρέψουν στην Ελλάδα, έναν απλό παίκτη, να προκαλεί αναταράξεις στους μεντεσέδες της παγκόσμιας οικονομίας;

Με πολιτικούς χειρισμούς στην οικονομία. Επανειλημμένα, για περίπου 30 χρόνια, οι Έλληνες παίζουν σαν άρπα την Ευρώπη. Ακόμη και την τελευταία στιγμή, η αύξηση του φόρου εισοδήματος και η αύξηση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης χαιρετίστηκε ως «σημαντική ανακάλυψη», ακόμη κι όταν όλοι όσοι εμπλέκονται γνωρίζουν ότι στην καλύτερη περίπτωση, θα αγοράσει λίγους μήνες «ανάπαυλας» στην Ελλάδα από τους πιστωτές της.

Οι ξαπλώστρες αναδιατάχθηκαν, όπως συμβαίνει στα ελληνικά σκάφη αναψυχής –που ταξινομούνται βέβαια ως αλιευτικά σκάφη, για να ξεφύγουν οι ιδιοκτήτες τους από τη φορολογία- λίγο πριν βυθιστούν κάτω από τα κύματα. Οι αγορές γνωρίζουν ότι η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας τα επόμενα πέντε χρόνια βρίσκεται στο 80%.

«Η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ μόνο προβλήματα θα φέρει»

Οι εμπιστευτικές συμβουλές του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας προς τη Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν σαφείς: Η Ελλάδα ήταν ακατάλληλη για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Η διαρκής διαρροή των ευρωπαϊκών ταμείων από το «χαοτικό αρχιπέλαγος» είχαν προβλεφθεί από τον David Hannay. Κι όχι μόνον αυτό. Η ένταξη της Αθήνας στην ΕΟΚ δεν θα δημιουργούσε τίποτα παρά προβλήματα, θα ματαίωνε την επίλυση του Κυπριακού αλλά και τις πιθανότητες σύνδεσης των σχέσεων της Ευρώπης με την Τουρκία.

Διαβάστε περισσότερα στο newscode.gr