ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο «παρά πέντε» του EuroWorking Group

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο «παρά πέντε» του EuroWorking Group

Υπό ισχυρή πίεση τελεί τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει τις διαφορές της με τους Θεσμούς, μία μόλις ημέρα προτού ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Στις 18:30 συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης το EuroWorking Group, το οποίο καλείται να προετοιμάσει την εισήγησή του για την ελληνική υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης έχουν συνεχείς επαφές με τους εκπροσώπους του Κουαρτέτου, καθώς τα «αγκάθια» της πρώτης δέσμης των προαπαιτούμενων παραμένουν, με κύρια τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αλλά και τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται και η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η Αθήνα επιδιώκει έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων αμέσως μετά το Eurogroup της Δευτέρας, με την έλευση στην Αθήνα, για 3- 4 ημέρες, των επικεφαλής του Κουαρτέτου. Στόχος παραμένει το κλείσιμο των ελληνικών υποχρεώσεων ως προς την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων μέτρων, αλλά και ο καθορισμός της δεύτερης δέσμης μέτρων ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, μείζον ζήτημα της οποίας είναι και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, θα αρχίσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, γεγονός που επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σχετικές ειδήσεις