ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Αθήνα το κουαρτέτο με ανοιχτά μέτωπα

Στην Αθήνα το κουαρτέτο με ανοιχτά μέτωπα

Στην Αθήνα επέστρεψαν το απόγευμα της Τρίτης οι επικεφαλής του κουαρτέτου, οι οποίοι θα συναντηθούν σήμερα, Τετάρτη με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Σταθάκη, αμέσως μετά την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών από το Λονδίνο.

Εντός της ημέρας είναι προγραμματισμένη και η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Το παζάρι στις ολιγοήμερες διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής του «κουαρτέτου» στην Αθήνα, θα αφορά και στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, με όλες τις επικείμενες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και τα φορολογικά, στις οποίες θα βασιστεί ο προϋπολογισμός του 2016 και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2016-2019.

Κεντρικό θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων θα είναι τα «κόκκινα» δάνεια και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, ζήτημα που συνδέθηκε ανοιχτά από το Eurogroup με την εκταμίευση όχι μόνο της δόσης των 2 δισ. ευρώ, αλλά και με τα 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Την εκτίμηση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα έως την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε να εκταμιευθεί στη συνέχεια η δόση των 2 δισ. ευρώ και τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εξέφρασε την Τρίτη ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ στόχος είναι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να αποφασιστεί η εκταμίευση των χρημάτων από τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση και να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία τις επόμενες εβδομάδες. Προηγουμένως, όμως θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί από την Ελλάδα όλα τα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με το χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως τόνισε.

Για την κυβέρνηση τώρα είναι προτεραιότητα η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εντός της εβδομάδας, ώστε να δοθεί την ερχόμενη Δευτέρα το πράσινο φως από το EWG και τον SSM για την εκταμίευση των 10+2 δισ. ευρώ, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο εντός της επόμενης εβδομάδας.

Μιλώντας χθες στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε επιτυχία της κυβέρνησης το ότι δεν υποχώρησε στο νόμο Κατσέλη, στις 100 δόσεις και στο θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, αλλά και το ότι πέτυχε την αποσύνδεση της αξιολόγησης από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σχετικές ειδήσεις