ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΑΕΔ: Κίνδυνος να μείνουν χωρίς επιδόματα οι άνεργοι

ΟΑΕΔ: Κίνδυνος να μείνουν χωρίς επιδόματα οι άνεργοι

«Ταφόπλακα» στα επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης προμηνύεται την περίοδο 2017-2020, επηρεάζοντας τουλάχιστον ένα εκατομμύριο εγγεγραμμένους ανέργους του ΟΑΕΔ, αφού τα κονδύλια της Ελλάδα από την ΕΕ έχουν «στραγγίξει».

Κυριολεκτικά στην μοίρα τους θα αφεθούν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εγγεγραμμένοι άνεργοι του ΟΑΕΔ, από τα τέλη του 2016 και αυτό γιατί η χώραο θα «ξεμείνει» από επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης.

Σύμφωνα με δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου το Μάρτιο του 2016 θα μπει σε λειτουργία άλλο ένα πακέτο προγραμμάτων απασχόλησης διάρκειας 8-12 που θα αφορά 150.000 δικαιούχους και αφού θα έχει ολοκληρωθεί πλέον εκείνο που θα αρχίσει να «τρέχει» αυτές τις μέρες και αφορά 104.000 θέσεις απασχόλησης

Αίσθηση προκαλεί, όπως φαίνεται και από τα χρονοδιαγράμματα, πως η Ελλάδα βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο να μην έχει καμία επιδότηση για στήριξη της απασχόλησης των ανέργων για την τετραετία 2017-2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα προγράμματα απασχόλησης θα έχουν ολοκληρωθεί έως τους πρώτους μήνες του 2017 και με βάση τα κοινοτικά κονδύλια ύψους 1,4 δισ. ευρώ τα οποία είχε στα διάθεσή της η Ελλάδα για τους ανθρώπινους πόρους για την προγραμματική περίοδο 2014 -2020.

Η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο αφού στην χώρα το μέσο ετήσιο ποσοστό ανεργίας για την περίοδο 2014-2020, αναμένεται α ξεπεράσει το 20% έναντι 15% που ήταν κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007-13, όπου η Ελλάδα είχε στη διάθεσή της περισσότερους πόρους από το ΕΣΠΑ για τη στήριξη της απασχόλησης.

Ελπίδα ώστε να αλλάξει η κατάσταση και να μην μπει κυριολεκτικά «ταφόπλακα» στις επιδοτήσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι η επικαιροποίηση του κοινοτικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναμένεται το 2016 και η Ελλάδα ελπίζει πως θα εισπράξει περίπου στα 2 δισ. ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις