ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αλμα χωρίς δίχτυ» οι αύξησεις κεφαλαίου των τραπεζών

«Αλμα χωρίς δίχτυ» οι αύξησεις κεφαλαίου των τραπεζών

Βαρίδι για την πορεία της ανακεφαλαιοποίησης είναι η πολιτική αβεβαιότητα αφού ανοίγουν τα βιβλία προσφορών και αναζητούνται επενδυτές χωρίς ακόμη να έχουν κλείσει οι ανοιχτές εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και χωρίς να υπάρχουν διαβεβαιώσεις. Ετσι με την ανακεφαλαιοποίηση στον αέρα, οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει και οι τράπεζες πρέπει να καταφέρουν να βρουν επενδυτές και να φέρουν κεφάλαια.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει και δρομολογούν ιδιωτικές τοποθετήσεις με στόχο να καλύψουν τουλάχιστον το βασικό σενάριο πραγματοποιώντας ένα άλμα στο κενό, αφού η πολιτική συγκυρία ...δεν προσφέρει διασφαλίσεις. Καιόσο δεν κλείνει η συμφωνία για την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων, αυξάνεται ο κίνδυνος τόσο οι τράπεζες που χρειάζονται σημαντικά κεφάλαια να μην τα βρουν όσο και για τις υπόλοιπες να διαμορφωθεί τελικά η τιμή των νέων μετοχών σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Στο μάτι του κυκλώνα της πολιτικής αβεβαιότητας, βρίσκονται οι τράπεζες που εξαρτώνται από τη λήψη κρατικής βοήθειας, για να καλύψουν το σύνολο των κεφαλαιακών τους αναγκών.

Αν επέλθει συμφωνία, τα βιβλία θα μείνουν πιθανώς ανοικτά για μερικά ακόμη 24ωρα, αλλά ο στόχος συγκέντρωσης των ελάχιστα απαιτούμενων κεφαλαίων (σ.σ. υπό το βασικό σενάριο) εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος οι επενδυτές να επικεντρωθούν στις τράπεζες που έχουν καλές προϋποθέσεις να καλύψουν αποκλειστικά από ιδιώτες το σύνολο των κεφαλαιακών τους αναγκών.

Εθνική

Η τράπεζα ξεκινά την αναζήτηση των κεφαλαιακών αναγκών του βασικού σεναρίου, ύψους 1,57 δισ. ευρώ, με "προίκα" 690 εκατ. ευρώ από τη δημόσια προσφορά προς τους κατόχους ομολόγων της.

Ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία προσφοράς ανταλλαγής των ομολογιακών της Εθνικής Τράπεζας (LME), συγκεντρώνοντας 684 εκατ. ευρώ, έναντι συνολικού ποσού ομολόγων 792 εκατ. ευρώ.Η Εθνική Τράπεζα θα μετατρέψει υποχρεωτικά και τα 792 εκατ. ευρώ σε μετοχές στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Η Alpha ανακοίνωσε ότι ανοίγει βιβλίο προσφορών, επιδιώκοντας να αντλήσει από θεσμικούς και άλλους ειδικούς επενδυτές κεφάλαια ύψους 1,66 δισ. ευρώ έναντι συνόλου κεφαλαιακών αναγκών 2,74 δισ. Ετσι μειώνει το ύψος της ιδιωτικής τοποθέτησης επιδιώκοντας να πετύχει όσο το δυνατόν καλύτερη τιμή. Το βιβλίο προσφορών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου άνοιξε χθες 11 Νοεμβρίου του 2015 και με βάση τον σχεδιασμό θα κλείσει στις 16 Νοεμβρίου 2015.

Στόχος της Alpha bank είναι να αντλήσει 1,66 δισεκ. νέα κεφάλαια και 1,1 δισεκ. από την προσφορά ανταλλαγής των ομολογιακών LME δηλαδή συνολικά θα καλύψει τον στόχο των 2,74 δισεκ. με ιδιωτικά κεφάλαια.

Η Εurobank καλείται να συγκεντρώσει 2,1 δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές, μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης και αν χρειαστεί της προαιρετικής δημόσιας προσφοράς προς τους κατόχους junior και senior τίτλων από την οποία θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν κεφάλαια έως 900 εκατ. ευρώ. Σήμερα το πρωί 12 Νοεμβρίου ανοίγει το βιβλίο προσφορών της Eurobank, με στόχο να αντλήσει 2,1 δισ. ευρώ.Ταυτόχρονα, σήμερα θα ανακοινώσει και την ομάδα των anchor investors, δηλαδή την ομάδα των βασικών στρατηγικών επενδυτών, που θα καλύψουν από 800 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ.

Attica Bank

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους έως 750 εκατ. ευρώ προχωράει η Attica Bank με στόχο να καλύψει τις πολύ μεγάλες κεφαλαικές της ανάγκες.

Ειδικότερα, συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, στις 12 το πρωί ή αν δεν υπάρξει απαρτία στις 28 Νοεμβρίου, με κύριο αντικείμενο την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έως 750 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η Attica Bank θα προχωρήσει και σε reverse split. H Attica Bank χρειάζεται 584 εκατ. στο βασικό σενάριο και η βιωσιμότητά της θα κριθεί από την κάλυψη των 584 εκατ ευρώ που αποτελούν τις τελικές κεφαλαιακές ανάγκες μετά από συνεχή προσπάθεια εξωραϊσμού των κεφαλαιακών αναγκών. Η τράπεζα εξετάζεται από την DGCom της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για να αξιολογηθεί το capital plan αλλά και να κριθεί εάν η τράπεζα είναι βιώσιμη.

Μαρίνα Πρωτονοταρίου

Σχετικές ειδήσεις