ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλη Κυκλοφορίας: Ποιοι επιβαρύνονται και ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα

Τέλη Κυκλοφορίας: Ποιοι επιβαρύνονται και ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα

Σε ένα συνεχές «γράψε – σβήσε» επιδίδεται το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να ανακοινώσει την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη τις τελικές αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας.

«ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ» ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ – ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει καταλήξει σε τρεις σημαντικές αλλαγές:

1.Θεσπίζεται μειωμένος συντελεστής για ΙΧ παλαιότητας, δηλαδή για οχήματα που αποκτήθηκαν πριν από την 1/11/2010. Η έκπτωση θα φτάνει ακόμη και στο 10%. Έτσι, για αυτοκίνητα 10ετίας η έκπτωση υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξης του 5%, ενώ για οχήματα άνω των 15 ετών η έκπτωση θα είναι μεγαλύτερη.

2.Μειώνεται το όριο απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας. Η αλλαγή αφορά αποκλειστικά εκείνους που απέκτησαν ΙΧ μετά την 01/11/2010. Οι ιδιοκτήτες αυτής της κατηγορίας δεν πλήρωναν τέλη ακόμη κι αν το ΙΧ τους έβγαζε ρύπους έως και 100 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο. Το όριο αυτό θα κατέβει στα 90 γραμμάρια. Για τα ΙΧ που θα κληθούν για πρώτη φορά να πληρώσουν τέλη, η επιβάρυνση θα είναι της τάξεως των 90 λεπτών του ευρώ ανά γραμμάριο εκπομπής.

3. ΙΧ που κυκλοφόρησαν μετά την 01/11/2010, οι ιδιοκτήτες των οποίων πληρώνουν τέλη με βάση τους ρύπους. Σε αυτά αναμένεται να υπάρξουν αυξήσεις στα ποσά των τελών ανά γραμμάριο, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κυμαίνονται από 10 έως 30 λεπτά του ευρώ. Έτσι, για ένα αυτοκίνητο που εκπέμπει 120 γραμμάρια ρύπων, η επιβάρυνση αναμένεται ότι θα είναι της τάξεως των 10-12 ευρώ.

Τέλη Κυκλοφορίας με βάση τον κυβισμό

Τα Τέλη Κυκλοφορίας με βάση τον κυβισμό αποτελούν τη βασική πηγή εσόδων για το υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να σημειωθούν αυξήσεις σε πολλές κατηγορίες.

Πιο αναλυτικά:

  • Για κινητήρες από 784 κ.εκ. έως και 1.357 κ.εκ. τα τέλη ανέρχονται σε 55, 120 και 135 ευρώ αντίστοιχα. Το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να μειώσει το κόστος τους κατά 5 και 10 και 15 ευρώ, ωστόσο αναμένεται έγκριση από τους θεσμούς.
  • Για κινητήρες από 1.358 κ.εκ. έως και 1.548 κ.εκ. τα τέλη ανέρχονται σε 240 ευρώ. Η αρχική σκέψη του οικονομικού επιτελείου ήταν να αφήσουν αμετάβλητο το ποσό αλλά η έλλειψη ρευστότητας είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε μικρή αύξηση μεταξύ 5-10 ευρώ που θα αφορά τα αυτοκίνητα με 1η Αδεια Κυκλοφορίας από το 2006-2010. Στην συγκεκριμένη κατηγορία δεν αναμένεται να υπάρξουν μειώσεις ακόμη και αν κάποιο όχημα έχει κλείσει τη 10ετία.
  • Για τα «1800άρια» αναμένεται να καταγραφούν οι υψηλότερες αυξήσεις. Ειδικότερα τα Τέλη Κυκλοφορίας στην συγκεκριμένη κατηγορία ΙΧ ανέρχονται στα 300 ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες οι επιβαρύνσεις που εξετάζονται κυμαίνονται από 50 έως και 150 ευρώ. Οι αυξήσεις θα αφορούν αυτοκίνητα με 1η 'Αδεια Κυκλοφορίας από το 2006 έως και το 2010. Στα παλαιότερα ΙΧ τα Τέλη Κυκλοφορίας θα μείνουν αμετάβλητα.
  • Στα αυτοκίνητα από 2 λίτρα και άνω που επιβάλλεται και ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης μέχρι τα 10ο χρόνο από την 1η άδεια κυκλοφορίας τους το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τη μείωση των Τελών Κυκλοφορίας τους.

Σχετικές ειδήσεις