ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντική άνοδος στις ευρωπαϊκές μετοχές

Σημαντική άνοδος στις ευρωπαϊκές μετοχές

Σημαντική άνοδο κατέγραφαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα, χάρη στις ενθαρρυντικές εκτιμήσεις εταιριών όπως η γερμανική United Internet αλλά και η Randstad, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία πρόσληψης προσωπικού στον κόσμο που εδρεύει στην Ολλανδία.

Σύμφωνα με αναλυτές, το κλίμα βελτιώθηκε επίσης από τα σχόλια μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και τη συμφωνία της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της για τους πλειστηριασμούς.

Η μετοχή της Randstad κατέγραφε άνοδο 7%, την καλύτερη επίδοση στον πανευρωπαϊκό δείκτη FTSEurofirst 300 index, μετά την ανακοίνωση της εταιρίας ότι οι πωλήσεις είχαν ενισχυθεί ύστερα από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τρίτου τρίμηνου.

Η μετοχή της United Internet ενισχυόταν κατά 2,4% αφού ανακοίνωσε αύξηση στα λειτουργικά κέρδη και τις πωλήσεις τρίτου τριμήνου καθώς συνέχισε να αυξάνεται ο αριθμός των συνδρομητών.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχυόταν 1,8% μετά από άνοδο 0,2% στη χθεσινή συνεδρίαση. Οι γαλλικές μετοχές κατέγραφαν κέρδη 2,2%, μετά από υποχώρηση 0,1% χθες στον απόηχο των επιθέσεων στο Παρίσι που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 129 άτομα.

«Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές ευνοούνται από τις ΗΠΑ ύστερα από τα χθεσινά υψηλά κέρδη. Οι επενδυτές εμφανίζονται ανθεκτικοί στις πρόσφατες επιθέσεις στο Παρίσι παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για την ασφάλεια στην Ευρώπη», σχολίασε ο Λορν Μπάρινγκ, διευθύνων σύμβουλος στην B Capital Wealth Management.

Οι εκτιμήσεις για περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας από την ΕΚΤ ενισχύθηκαν αφού ο Πίτερ Πράετ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ και μέλος του εκτελεστικού της συμβουλίου, δήλωσε στο Bloomberg ότι διατηρείται ένα περιβάλλον αδύναμων πιέσεων στις τιμές μεσοπρόθεσμα, επισημαίνει το πρακτορείο Reuters.

«Τα τελευταία σχόλια του Πράετ ενισχύουν την άποψη ότι η κεντρική τράπεζα σύντομα θα λάβει πρόσθετα μέτρα για να ενισχύσει την οικονομία της περιοχής. Το κλίμα βελτιώνεται περαιτέρω από το εξασθενημένο ευρώ, που θα βοηθήσει τους Ευρωπαίους εξαγωγείς», σχολίασε ο Κοεν Ντε Λέους, επικεφαλής οικονομολόγος στην KBC στις Βρυξέλλες.

«Η συμφωνία της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της για τους πλειστηριασμούς είναι επίσης καλά νέα για την αγορά. Διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν ανησυχητικά νέα για τις χρηματοοικονομικές αγορές από την ελληνική πλευρά βραχυπρόθεσμα», πρόσθεσε ο οικονομολόγος.

Ανοδικά κινούνταν και οι ευρωπαϊκές μετοχές στους κλάδους άμυνας και στρατιωτικών εξοπλισμών, καθώς η Γαλλία εξαπέλυσε νέες επιθέσεις σε στόχους στη Συρία. Η BAE Systems ενισχυόταν κατά 1,5%, η Airbus κατέγραφε κέρδη 2,8% και η Meggitt σημείωνε άνοδο κατά 2,5%.

Σχετικές ειδήσεις