ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόταση-σοκ: Το ΔΝΤ θέλει περαιτέρω μείωση μισθών στην Ελλάδα

Πρόταση-σοκ: Το ΔΝΤ θέλει περαιτέρω μείωση μισθών στην Ελλάδα

Με μια προκλητική έκθεση 36 σελίδων, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εισηγείται σήμερα, Πέμπτη (19/11/2015) την περαιτέρω μείωση των μισθών κατά 2% στις χώρες της ευρωζώνης που έχουν πληγεί από την κρίση.

«ΤΣΕΚΟΥΡΙ» 2% ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΜΣΕΝ – ΣΤΟ «ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ» ΕΛΛΑΔΑ, ΙΡΛΑΝΔΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ – ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΚΘΕΣΗ-ΚΟΛΑΦΟΣ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ

Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα προσομοίωσης που εκπόνησε η ομάδα εργασίας του ΔΝΤ με επικεφαλής τον παλιό γνώριμο της Ελλάδας, τον Πολ Τόμσεν, το μέτρο αυτό αφορά άμεσα χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία.

Όπως υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, η ομάδα Τόμσεν στην έκθεσή της, μια μείωση μισθών κατά 2% θα έχει δύο βασικές επιπτώσεις:

- Θετική επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα: Αυξάνεται η συμβολή των εξαγωγών στην ανάπτυξη. Αυτή η αύξηση των εξαγωγών, μέσω της παραγωγής υψηλότερων εισοδημάτων, στηρίζει την κατανάλωση και τις πρόσθετες επενδύσεις -για να υπάρξει ευθυγράμμιση με την υψηλότερη ζήτηση.

- Αρνητική επίπτωση στη ζήτηση: Στα πρώτα δύο χρόνια, υπάρχει επίσης αύξηση στα πραγματικά επιτόκια, που μετριάζει τη θετική επίπτωση στην κατανάλωση και στις επενδύσεις. Ειδικότερα, καθώς τα ονομαστικά επιτόκια δεν αντανακλούν τις αποπληθωριστικές επιπτώσεις στους μισθούς, τα πραγματικά επιτόκια αυξάνονται πάνω από τον μέσο όρο στα πρώτα δύο χρόνια.

Διαβάστε εδώ αυτούσια την έκθεση προσομοίωσης του ΔΝΤ υπό τον τίτλο «Wage Moderation in Crises»

Ρoή Ειδήσεων