ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμό με νέους φόρους καταθέτει η κυβέρνηση

Προϋπολογισμό με νέους φόρους καταθέτει η κυβέρνηση

Την ώρα που η έγκριση του πακέτου των προαπαιτούμενων έφερε απώλειες στο κυβερνητικό συνασπισμό η κυβέρνηση ανοίγει σήμερα, Παρασκευή (20/11/2015) ένα ακόμη μεγάλο «αγκάθι» κατατέθοντας τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016.

«ΒΡΟΧΗ» ΦΟΡΩΝ ΑΝΩ ΤΩΝ ΔΥΟ ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ 2016 – ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΣΕΙ;

Με «τρύπα» 30-50 εκατομμυρίων ευρώ ξεκινάει πριν καν ψηφιστεί, ο νέος κρατικός προϋπολογισμός που καταθέτει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Για να επιτευχεθεί πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016, όπως θα προβλέπει ο νέος προϋπολογσμός, επιβλήθηκαν από χθες ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ( ΕΦΚ) 20 λεπτών ανά λίτρο στο κρασί (25 λεπτά δηλαδή μαζί με τον ΦΠΑ) αλλά και το ειδικό Τέλος των 0,05 ευρώ που θα επιβληθεί ανά στήλη τυχερού παιγνιδιού του ΟΠΑΠ. Από τους δύο αυτούς νέους φόρους, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προβλέπει ότι θα προκύψει αύξηση εσόδων 500 εκατομμυρίων ευρώ.Πρόκειται για τα τελικά ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Σε λίγες ώρες, μέσω της εισηγητικής έκθεσης θα αποκαλυφθεί ο τελικός «λογαριασμός» του ασφαλιστικού (δηλαδή οι περικοπές που θα πρέπει να γίνουν στις συντάξεις για το 2016) αλλά και ένα βαρύ πακέτο από φόρους μέσω του οποίου θα εξασφαλιστούν πρόσθετα φορολογικά έσοδα άνω των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ συγκριτικά με το 2015.

Μέσα στην ημέρα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα κλείσει με τους δανειστές τη 2η λίστα με τα προαπαιτούμενα στην οποία θα ενσωματωθούν όλοι οι φόροι της επόμενης χρονιάς. Έτσι, μέσα στο επόμενο 20ήμερο, αναμένεται να ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο.

Υποχώρησε η κυβέρνηση μετά την κατακραυγή για το φόρο στο κρασί

Με νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε χθες στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ο ΕΦΚ στο κρασί διαμορφώνεται σε 20 λεπτά το λίτρο ή 15 λεπτά στη φιάλη των 750 ml.

Ο φόρος δεν θα επιβάλλεται στις ποσότητες που εξάγονται στις διεθνείς αγορές, αλλά μόνο στις ποσότητες που καταναλώνονται στο εσωτερικό της χώρας, αφορά δηλαδή τα ελληνικά κρασιά και τα εισαγόμενα. Επίσης από τον φόρο απαλλάσσονται τα απλά κρασιά τα οποία παράγουν οι ιδιώτες και τα οποία καταναλώνονται από τον ίδιο τον παραγωγό, τα μέλη της οικογένειάς του ή τους προσκεκλημένους του με την προϋπόθεση ότι δεν μεσολαβεί πώληση.

Περιμένουν κι άλλα στη σειρά...

Όμως, στη σειρά περιμένουν και τα μέτρα για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων με τα οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ θα πρέπει να έχει «καθαρίσει» , τουλάχιστον σε ότι αφορά στη δρομολόγησή τους μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου.

Οι επόμενες μέρες δεν θα είναι εύκολες καθώς σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνονται οι αλλαγές στο φόρο εισοδήματος, το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, η τύχη της ΑΔΜΗΕ κτλ. Παράλληλα, θα τρέχει η αξιολόγηση του νέου προγράμματος, η έκδοση αποφάσεων και εγκύκλιων για τα μέτρα που ψηφίστηκαν καθώς και οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας. Και φυσικά μην ξεχνάμε τη μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό.

Στα πιο άμεσα, θα έχει ενδιαφέρον σήμερα η συνεδρίαση του Euroworking Group που αφορά στη θετική αποτίμηση ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

Σχετικές ειδήσεις