ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιδράσεις των παραγωγών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για το μέτρο της διακοψιμότητας

Αντιδράσεις των παραγωγών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για το μέτρο της διακοψιμότητας

Αντιδράσεις από τους φορείς των παραγωγών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές προκαλεί η εφαρμογή του μέτρου της «διακοψιμότητας» για τη μείωση των τιμολογίων ρεύματος των βιομηχανικών καταναλωτών καθώς η χρηματοδότηση των εκπτώσεων προβλέπεται να προέλθει από εισφορά στις ΑΠΕ.

Η Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας υποστηρίζει ότι «το τέλος διακοψιμότητας στερείται λογικής, δικαιοσύνης και τεκμηρίωσης» και ότι παρά το γεγονός ότι το αναγκαίο ποσό για την κάλυψη του κόστους ενίσχυσης της βιομηχανίας έχει μειωθεί περίπου στο μισό του αρχικά προβλεπόμενου, το ύψος των συντελεστών επιβάρυνσης προτείνεται να παραμείνει το ίδιο. Η ΕΛΕΤΑΕΝ ζητά αναλογική μείωση των συντελεστών επιβάρυνσης και σε κάθε περίπτωση να διασφαλιστεί ότι αυτή η επιβάρυνση των παραγωγών θα αναγνωρίζεται ως κόστος τη χρονιά που καταβάλλεται και δεν θα υπόκειται σε φόρο εισοδήματος.
Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά αναφέρει από την πλευρά του ότι η «διακοψιμότητα» αποτελεί φόρο υπέρ τρίτων που δεν σχετίζεται με την πραγματική ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος. Αίτημα του ΣΠΕΦ είναι η μείωση των συντελεστών της εισφοράς από 3,6% σε 1,8% για τις εγκαταστάσεις ισχύος άνω των 100 κιλοβάτ και 0,9% για τις μικρότερες.

Σχετικές ειδήσεις