ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ναρκοπέδιο» φόρων και νέων μέτρων ο Προϋπολογισμός

«Ναρκοπέδιο» φόρων και νέων μέτρων ο Προϋπολογισμός

Νέα κρυφά μέτρα έρχονται από το 2016 ύψους 400-800 εκατ. ευρώ που θα μας αποκαλύπτονται σιγά-σιγά... Μια πρώτη ιδέα πήραμε από τον Προϋπολογισμό που κατατέθηκε και είναι αποκαλυπτικός.

ΤΡΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ «ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ» - ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ-ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ – ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΕΚΑΣ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Ο νέος Προϋπολογισμός προβλέπει μεν μικρότερη ύφεση και λιγότερα μέτρα (5,7 δισ. ευρώ αντί 6,4 δισ. ευρώ στη διετία 2015-2016), ωστόσο ο φόβος της μειωμένης απόδοσης μιας σειράς μέτρων φέρνει... και νέα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Προϋπολογισμός προσγειώνει την απόδοση του τέλους που επιβάλλεται στα παιχνίδια ΟΠΑΠ σε μόλις 190 εκατ. ευρώ, αντί για τα διπλά που προέβλεπε η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όταν ψηφιζόταν... μόλις πριν λίγες μέρες στο νομοσχέδιο και μειώθηκε στο μισό και ο φόρος στο κρασί.

Αυτό σημαίνει ότι πάλι δεν καλύπτεται πλήρως η απόσυρση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και χρειάζονται τουλάχιστον 60-70 εκατ. ευρώ επιπλέον από άλλα μέτρα.

Αν προσθέσει κανείς και τη μείωση -κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ- της απόδοσης από την αύξηση της φορολογίας στα ενοίκια, το υπουργείο Οικονομικών ψάχνει συνολικά γύρω στα 130 εκατ. ευρώ.

Στον Προϋπολογισμό αποτυπώνονται μέτρα εξοικονόμησης περίπου 470 εκατ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλα 172 εκατ. ευρώ από τις συντάξεις του Δημοσίου (συνολικά περίπου 640 εκατ.), δηλαδή μόλις το 1/3 από τα περίπου 1,8 δισ. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία του Αυγούστου με τους δανειστές.

Το καλό σενάριο είναι να προσμετρηθούν και τα περίπου 800 εκατ. ευρώ από την αύξηση των εισφορών υγείας, τους περιορισμούς στα εφάπαξ και την αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ. Ακόμα κι έτσι, όμως, εξακολουθούν να λείπουν περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Ο κατάλογος νέων μέτρων στον νέο Προϋπολογισμό περιλαμβάνει:

-Να ξεκινήσει από το 2016 η σταδιακή αύξηση στη φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων (από 13% σε 20% και τελικά στο 26%) και όχι από το 2017, όπως προέβλεπε το μνημόνιο.

-Να γίνουν περικοπές 2,2 δισ. ευρώ κυρίως από τις συντάξεις, κοινωνικές παροχές και ΕΚΑΣ, για το οποίο μάλιστα η κυβέρνηση είχε προκαλέσει και δημοψήφισμα.

-Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι 123 φοροαπαλλαγές που απέμειναν έως τώρα και περιγράφονται αναλυτικά στον Προϋπολογισμό, από τις οποίες επωφελούνται σχεδόν ανεξαιρέτως όλα τα ελληνικά νοικοκυριά.

-Για τους αγρότες, προβλέπονται 32 εκατ. ευρώ από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, 40 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής φόρου, 13 εκατ. ευρώ από τη σταδιακή κατάργηση του μειωμένου ΕΦΚ στο πετρέλαιο, 102 εκατ. ευρώ από την αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ.

-Έρχονται επιπλέον φόροι 150 εκατ. ευρώ με τις αλλαγές στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος και με την κατάργηση φοροαπαλλαγών που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Μάλιστα τα επιπλέον βάρη θα πέσουν οριζόντια και όχι μόνο στους πολύ πλούσιους, όπως συνήθως λέγεται, αφού, για παράδειγμα, διατηρούνται ή αυξάνονται τα τέλη κυκλοφορίας για όλα τα μικρά αυτοκίνητα πόλης, ενώ ελαφρύνονται τελικά τα αντίστοιχα για τα θηριώδη οχήματα 3.000 ή 4.000 κ.ε. και άνω.

-Κλείδωσε ο δραστικός περιορισμός των δικαιούχων του ΕΚΑΣ από του χρόνου κιόλας, αφού στον Προϋπολογισμό του 2016 έχει γραφτεί εξοικονόμηση 223 εκατ. ευρώ.

-Έρχονται ανακατατάξεις στα μισθολόγια του Δημοσίου αφού, ενώ προβλέπονται επιπλέον καθαρά έσοδα 18 εκατ. ευρώ, ο Προϋπολογισμός ορίζει και αυξήσεις για θέσεις ευθύνης σε κρίσιμα πόστα, άρα οι μειώσεις στους μισθούς των υπολοίπων θα πρέπει να είναι αναλογικά υψηλότερες.