ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς τα κονδύλια για την Ανθρωπιστική Κρίση τα «έφαγαν» οι... εξαγγελίες

Πώς τα κονδύλια για την Ανθρωπιστική Κρίση τα «έφαγαν» οι... εξαγγελίες

Ένα από τα κυρίαρχα προεκλογικά επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ και μία από τις βασικές εξαγγελίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, είχε επίκεντρο την «ανθρωπιστική κρίση». Τι συνέβη, όμως, με τα κονδύλια που δόθηκαν;

Όπως αποκάλυψε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας στη διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, το τελικό ποσό που θα δοθεί για την Ανθρωπιστική Κρίση, δεν θα ξεπερνά τα 108 εκατ. ευρώ παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες πως αυτό θα ανέρχονταν στα 200 εκατ. ευρώ!

Το παραδέχθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Σύμφωνα με τον ίδιον, χαμηλότερο από τα αρχικώς προσδιοριζόμενο κονδύλι θα είναι και το ποσό που προβλέπεται να δοθεί το 2016. Δεν θα ξεπερνά, σύμφωνα με τον Χουλιαράκη, τα 150 εκατ. ευρώ.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι προσπάθησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών να υπερασπιστεί το «κοινωνικό πρόσωπο» του προϋπολογισμού του 2016. Παρά το γεγονός, βέβαια, ότι τα στοιχεία δεν τον… επιβεβαιώνουν.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη Βουλή, ο κοινωνικός προϋπολογισμός προβλέπει επιπλέον 823 εκατ. ευρώ για το 2016, για την ανεργία, την ανθρωπιστική κρίση, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα καθώς και την περίθαλψη των ανασφάλιστων στα νοσοκομεία.

Όταν ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας τον ρώτησε για τα ακριβή ποσά που θα δοθούν για την Ανθρωπιστική Κρίση, ο Γιώργος Χουλιαράκης απάντησε πως μεταξύ άλλων, προβλέπεται επιπλέον ποσό 100 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή της δόσης των δανείων φτωχών δανειοληπτών. Αυτό, για το 2016. Για το 2015 δεν θέλησε να αναφερθεί, σύμφωνα με το Marketfair.

Να επισημάνουμε, πάντως, πως τα κονδύλια για την Ανθρωπιστική Κρίση –σύνηθες σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ- έχουν κατακρημνιστεί.

Σχετικές ειδήσεις