ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Έρχεται «κούρεμα» 30% στο μέρισμα του Δημοσίου

Συντάξεις: Έρχεται «κούρεμα» 30% στο μέρισμα του Δημοσίου

Μπορεί κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών να σημειώθηκε σφοδρή κόντρα για το Ασφαλιστικό, ωστόσο από προτάσεις και λύσεις δεν δόθηκε καμία.

Κίνδυνος μείωσης συντάξεων στο Δημόσιο – Αδύναμη η πολιτική ηγεσία να βρει λύσεις

Η πολιτική ηγεσία της χώρας αν και αναγνώρισε ότι απαιτούνται ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, διαφορετικές από αυτές που προτείνουν οι δανειστές, δεν πρότειναν κάτι νέο που να προβλέπει άλλο ισοδύναμο πλην της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών για την εξεύρεση 300 εκατομμυρίων ευρώ, όπως απαιτούν οι δανειστές, και έτσι όλα δείχνουν ότι πάμε σε μειώσεις κύριων συντάξεων.

Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, με εντολή του υπουργείου Εργασίας προχωρά στον επανυπολογισμό όλων των μερισμάτων που λαμβάνουν σήμερα περισσότεροι από 250.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου προχωρά.

Η εξέλιξη αυτή θα φέρει κλιμακωτό ψαλίδι που θα ξεκινά από 20% για όσους αποχώρησαν με σύνταξη από το Δημόσιο και πήραν το μέρισμα άνω των 60 ή 65 ετών, ενώ για όσους συνταξιοδοτήθηκαν από τα 50 το κούρεμα του μερίσματος θα φτάσει μέχρι και το 50%.

Οι μειώσεις αναμένεται να «κλειδώσουν» μέσα στο 2016 και προκύπτουν σε ό,τι αφορά στους Δημοσίου Υπαλλήλους από το κούρεμα κατά 100 εκατομμύρια στη δαπάνη για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων.

Ουσιαστικά η μείωση στο μέρισμα των Δημοσίων Υπαλλήλων προκύπτει από τα νούμερα της Δαπάνης. Η μείωση της τάξης του 30% προκύπτει από την μείωση στα 366 εκατομμύρια ευρώ έναντι των 470 εκατομμυρίων πέρυσι.

Το έλλειμμα που προκύπτει φέρνει απώλειες κατά το 1/3 στο μέρισμα σχεδόν 280.000 δικαιούχων.

Στο... στόχαστρο βρίσκονται 80.000 δικαιούχοι σύνταξης από το ΤΕΒΕ, αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι στο σύνολό τους.

Η απώλεια για τους συνταξιούχους του ΤΕΒΕ αναμένεται να είναι κοντά στο 15%, ενώ για τους συνταξιούχους του Δημοσίου περίπου στο 5%.

Σχετικές ειδήσεις