«Όχι» στην καταστροφική «συνταγή Treuhand» στην Ελλάδα

Κατηγορηματικά αντίθετοι στο ενδεχόμενο εφαρμογής του μοντέλου «Treuhand» εμφανίζονται οι διεθνείς αναλυτές...

Κατηγορηματικά αντίθετοι στο ενδεχόμενο εφαρμογής του μοντέλου «Treuhand» (ονομασία ειδικής υπηρεσίας που δημιουργήθηκε προ 20ετιας για να αναλάβει την αποκρατικοποίηση της περιουσίας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας) στην Ελλάδα, εμφανίστηκαν διεθνείς αναλυτές που ρωτήθηκαν σχετικά από το Reuters.

Η απάντησή τους είναι ότι το εν λόγω μοντέλο όχι μόνο δεν αποτελεί λύση για την Ελλάδα, αλλά μόνο ως παράδειγμα προς …αποφυγή μπορεί να αξιοποιηθεί.

Το χαρακτηρίζουν δε ως «υπόδειγμα για άντληση συμπερασμάτων για τους πιθανούς κινδύνους που μπορούν να προκύψουν όσον αφορά τις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις, ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη»!

Την άποψη αυτή εξέφρασαν οι κύριοι Γιούργκεν Μίχελς, επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup για την Ευρωζώνη, Γιοργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank και Τζιμ Ο’Νιλ, επικεφαλής της Goldman Sachs.

Oι ως άνω θύμισαν σε όσους το ξέχασαν πως το μόνο που πέτυχε η Treuhand ήταν να ξεπουλήσει τις κρατικές εταιρείες της πρώην Ανατολικής Γερμανίας σε εξευτελιστικές τιμές, να οδηγήσει χιλιάδες στην ανεργία, να παρουσιάσει τεράστια χρέη μέσα σε μια πενταετία και εν τέλει να δει και τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της να δολοφονείται …

Αντ’ αυτού προτείνουν συγκέντρωση του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης σε ένα ευρωομόλογο, άμβλυνση της νομισματικής πολιτικής για να οδηγηθούμε σε πιο χαλαρή ισοτιμία ευρώ-δολαρίου (ιδανικά κάτω κι από το 1 προς 1) και ελεγχόμενη αναδιάρθρωση των χρεών των «προβληματικών» χωρών του Νότου.