ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο επίκεντρο η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ

Στο επίκεντρο η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ

Καθοριστική θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τις προσδοκίες να εστιάζονται στην υιοθέτηση μέτρων που θα τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη.

Τα βλέμματα του οικονομικού κόσμου και των αγορών στραμμένα στα συμπεράσματα και αποτελέσματα της συνεδρίασης της ΕΚΤ, όπου ο πρόεδρος της Τράπεζας Μάριο Ντράγκι θα δημοσιοποιήσει τις τυχόν αλλαγές για την νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ έχει προειδεάσει αρκετές φορές ότι θα πάρει νέα άμεσα μέτρα, προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό του πληθωρισμού στην ζώνη του ευρώ. Ο πρόεδρος της, Μάριο Ντράγκι, σε τοποθέτησή του πρόσφατα έχει πει πως θα χρειαστεί περισσότερο χρόνος για να επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού στο 2%.

Ο πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός στο 0,1% τον Νοέμβριο ενώ οι εκτιμήσεις περίμεναν μια μικρή αύξηση στο 0,2%.

Στην ημερήσια διάταξη σήμερα, 3 Δεκεμβρίου, η ΕΚΤ στη συνεδρίασή της για τη νομισματική πολιτική θα «μετρήσει» τις πιθανότητες για περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση, με τον Ντράγκι να υπερασπίζεται το πρόγραμμα απέναντι στις φωνές που διαφωνούν.

Να σημειωθεί ότι παράλληλου ενδιαφέροντος για τις αγορές και την παγκόσμοια οικονομία είναι και η απόφαση της Fed στην επόμενη συνεδρίαση της σε δύο εβδομάδες για το αν θα αποφασίσε τελικά να αυξήσει τα αμερικανικά επιτόκια.

Σχετικά σε ομιλία της η επικεφαλής της Τζάνετ Γέλεν, ανέφερε ότι οι συνθήκες πλέον δημιουργούνται αφού η οικονομία αναπτύσεται, προσθέτοντας θέσεις εργασίας και ωθώντας τον πληθωρισμό υψηλότερα προς το 2%.

Σχετικά με τη νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ η Γέλεν δεν ανέφερε ξεκάθαρα τι πράξει αλλά επιβεβαίωσε ότι παρακολουθούνται όλα τα στοιχεία βάσει των οποίων θα παρθεί η σχετική απόφαση.

Σχετικές ειδήσεις