ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε «ζωντανή σύνδεση» γιατρoί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί με το Taxisnet

Σε «ζωντανή σύνδεση» γιατρoί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί με το Taxisnet

Η ώρα της... «διασύνδεσης» έφτασε για τις ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων με το ηλεκτρονικό σύστημα Taxis το οποίο προχωρεί από την 1η Ιανουαρίου του 2016 το υπουργείο Οικονομικών, μέτρο που θα οδηγήσει και στην κατάργηση της υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών πελατών για τους επιτηδευματίες.

Διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το ηλεκτρονικό σύστημα Taxis

Τη σχετική απόφαση υπέγραψε χθες, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, υλοποιώντας ένα σχέδιο, το οποίο παρέμενε από το 2010 θαμμένο σε κάποιο συρτάρι του υπουργείου λόγω των μεγάλων αντιδράσεων που προκάλεσε.

Οπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, αυτή τη στιγμή είναι όλα έτοιμα για να μπορέσει να ξεκινήσει το σύστημα, ενώ τον Ιανουάριο θα εκδοθεί και η υπουργική απόφαση με τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις.

Η σύνδεση των ταμειακών σχεδιάζεται να ξεκινήσει πιλοτικά για συγκεκριμένους κλάδους της αγοράς, όπως είναι η εστίαση, η διαμονή σε ξενοδοχεία κ.λπ., αλλά και για επιτηδευματίες που συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, όπως γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, υδραυλικοί κ.ά.

Εντός του 2016 θα ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις της Ελλάδας. Οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τη ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών, ώστε τα στοιχεία των αποδείξεων, τιμολογίων κ.λπ. που εκδίδονται, ύστερα από συναλλαγές, να καταγράφονται ηλεκτρονικά και να αποστέλλονται αυτόματα στη ΓΓΠΣ.

Με τη διασύνδεση στο Taxis, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο να βλέπει κάθε ταμειακή ροή, επομένως θα μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων τα ποσά ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδοθούν από τις επιχειρήσεις στο Δημόσιο.

Σχετικές ειδήσεις