ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Στο «κρεβάτι του Προκρούστη» οι συντάξεις των Ελλήνων

Eurogroup: Στο «κρεβάτι του Προκρούστη» οι συντάξεις των Ελλήνων

Με... κυρίως πιάτο στο μενού την Ελλάδα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνη.

ΑΣΦΥΚΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ

Στο τραπέζι του Eurogroup βρίσκονται το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων που θα έρθει στη Βουλή έως τις 18 Δεκεμβρίου, καθώς και οι παρεμβάσεις σε συντάξεις και ασφαλιστικό.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναμένεται να δεσμευθεί στους ομολόγους του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει τη δεύτερη λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ το συντομότερο δυνατόν.

Επί τάπητος θα τεθεί και η τύχη των «κόκκινων δανείων» και ποια funds θα τα πάρουν στα χέρια τους. Στόχος της κυβέρνησης είναι, αρχικά τουλάχιστον, να μεταβιβαστούν μόνον επιχειρηματικά δάνεια και όχι τα στεγαστικά των νοικοκυριών.

Μείζον ζήτημα στις διαπραγματεύσεις αυτές θεωρείται και το Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο, με τους θεσμούς να ζητούν μεγαλύτερες μειώσεις στους χαμηλόμισθους «μη προσοντούχους» δημοσίους υπαλλήλους, ώστε να ανοίξει η «ψαλίδα» υπέρ των υψηλόμισθων.

Το «καρφί» του Ντάισελμπλουμ

Την εκτίμηση ότι έχει χαθεί πολύς χρόνος με την Ελλάδα, όμως τώρα το πρόγραμμα είναι στη σωστή τροχιά εξέφρασε προσερχόμενος στο Eurogroup o πρόεδρος της ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τις επιδόσεις της Ευρωζώνης εντός του 2015, ο Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι υπήρξαν θετικές και αρνητικές στιγμές.

Στις θετικές ανέφερε την ισχυροποίηση της οικονομικής ανάκαμψης σχεδόν σε όλες τις χώρες, «εκτός από μία», ενώ στις αρνητικές ανέφερε το ότι χάθηκε πολύς χρόνος με την Ελλάδα.

«Από οικονομικής πλευράς έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι», ανέφερε τέλος ο Ντάισελμπλουμ, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά άλλα θέματα που απασχολούν την Ευρώπη, αλλά η οικονομία βελτιώνεται.

Προσερχόμενος στην συνεδρίαση, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί εκφράστηκε με θετικά λόγια για τις μεταρρυθμίσεις, υπογράμμισε ωστόσο, την ανάγκη για περισσότερη δουλειά από μέρους των ελληνικών αρχών.

Μοσκοβισί: Να συνεχιστεί η δουλειά για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης

«Προχωράμε καλά με την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών και ελπίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με θετικό τρόπο προς την ολοκλήρωση» του δεύτερου πακέτου μεταρρυθμίσεων δήλωσε κατά την είσοδό του στο Eurogroup, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε την καλή συνεργασία μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών, παρόλο που δεν υπήρχε εξαρχής συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, όπως σημείωσε.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί μια παρουσίαση της πορείας των εργασιών από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, πρόσθεσε.

Αναφορικά με την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2016 από τη Βουλή, ο Πιερ Μοσκοβισί σχολίασε πως ψηφίστηκε στη βάση «περισσότερο ευνοϊκών ή λιγότερο δυσμενών υποθέσεων» κάτι που αποτελεί «καλή εξέλιξη». Προσέθεσε, δε, πως χρειάζεται να συνεχιστεί η «δουλειά» για «να επιτευχθεί η συμφωνία για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων που είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης».

Επίσης, ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε μέσω Twitter «εποικοδομητικές» τις συνομιλίες με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο πάνω σε ζητήματα που άπτονται της μεταρρύθμισης του «συνταξιοδοτικού» και της «αγοράς εργασίας». Σημειώνεται ότι ο κ. Κατρούγκαλος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Απασχόλησης της ΕΕ.

Τέλος, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, ο κ. Τσακαλώτος είχε σήμερα κατ' ιδίαν συνάντηση με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Eurogroup - Ντομπρόβσκις: Ρύθμιση του συνταξιοδοτικού και μετά αξιολόγηση

Στην ανάγκη ενός μακροχρόνιου, βιώσιμου και ανταποδοτικού συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα στάθηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο Ντομπρόβσκις υπενθύμισε ότι ως τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί από τις ελληνικές αρχές το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, το οποίο συνδέεται με την υποδόση του ενός δισ. ευρώ.

Το επόμενο σημαντικό βήμα, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, είναι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους.

Πρόσθεσε ότι η έγκριση του προϋπολογισμού του 2016 από τη Βουλή των Ελλήνων στοχεύει σε πρωτογενή πλεονάσματα και αυτό είναι κάτι που οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, ανέφερε ότι θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες με την ελληνική πλευρά για το πώς θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.

Στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων, είπε ο Ντομπρόβσκις, σημαντικό ρόλο θα παίξει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, γιατί, τόνισε, «πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει ένα μακροπρόθεσμα βιώσιμο και ανταποδοτικό συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα».

Σχετικές ειδήσεις