ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από φιάσκο σε φιάσκο η κυβέρνηση: Πήρε πίσω τη συλλογή αποδείξεων για το 2015

Από φιάσκο σε φιάσκο η κυβέρνηση: Πήρε πίσω τη συλλογή αποδείξεων για το 2015

Σε «κωλοτούμπα» προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, μετά την κατακραυγή των φορολογουμένων για το θέμα των αποδείξεων.

ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ, ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΑΛΟ

Μετά τον «σάλο» που προκλήθηκε, το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να πάρει πίσω την ρύθμιση για τις αποδείξεις του 2015, χωρίς μάλιστα να ξεκαθαρίζει τι ακριβώς θα ισχύσει στο εξής, δείχνοντας για ακόμα μια φορά, τουλάχιστον προχειρότητα στον σχεδιασμό και «πανικό» κάτω από το βλέμμα των δανειστών και της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

Νωρίς το απόγευμα το ΥΠΟΙΚ είχε εντάξει στη διάταξη του νομοσχεδίου που θα κατέθετε την ερχόμενη βδομάδα στη Βουλή, την υποχρεωτική συλλογή αποδείξεων και μάλιστα θα επέβαλε πρόστιμα σε όποιους δεν είχαν μαζέψει τον απαραίτητο αριθμό

Φυσικά αυτή η κίνηση του υπουργείου Οικονομικών δημιούργησε σάλο στους φορολογούμενους και το μέτρο αναγκάστηκε να το αποσύρει από το νομοσχέδιο μετά από λίγες ώρες. Πιο συγκεκριμένα, όποιος δεν έχει μαζέψει τον απαραίτητο αριθμό αποδείξεων, θα του υποβάλλεται πρόστιμο 22% επί του ποσού που δεν μάζεψε.

Σημειώνεται ότι η βάση της νομοθεσίας η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού με την υποχρεωτική συλλογή και προσκόμιση αποδείξεων από το φορολογούμενο αφορά μέχρι και τα εισοδήματα του 2014.

Μεταξύ άλλων, όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται και διατάξεις που θα αφορούν τα ακόλουθα:

  • Όσοι εισπράττουν εισόδημα από μερίσματα θα μπορούν να υποβάλουν δήλωση Φόρου Εισοδήματος έως τις 30/6.
  • Στις χρηματικές δωρεές έως 5.000 ευρώ που έγιναν από την έναρξη των capital controls έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015 δεν επιβάλλεται φόρος δωρεάς, εφόσον έγιναν από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες/γιαγιάδες σε εγγόνια.
  • Η μεταφορά του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Σχετικές ειδήσεις