ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοκ: Αυξάνονται έως και 17 χρόνια τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης!

Σοκ: Αυξάνονται έως και 17 χρόνια τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης!

Σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και σε ό,τι αφορά τις πρόωρες συντάξειςκαθώς και την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος επιφέρει η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που δόθηκε σήμερα, Τετάρτη (23/12/2015) στη δημοσιότητα.Ενδεικτικά, σε ΙΚΑ και Δημόσιο, αυξάνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας από 6 μήνες έως και 17 χρόνια έως το 2018. Από το 2019 και μετά σε όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα είναι τα 67 χρόνια, ή τα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης.

Στη δημοσιότητα ολόκληρη η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας – Τι προβλέπεται για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις – Πώς θα κατοχυρώνεται στο εξής το δικαίωμα σύνταξης – Όλες οι λεπτομέρειες

Επί της ουσίας, η εγκύκλιος εξειδικεύει τα νέα ελάχιστα όρια για πλήρη σύνταξη που προβλέπει, ο νόμος ο οποίος πέρασε προ μηνός περίπου από τη Βουλή και καταργεί τις πρόωρες συντάξεις.

Διευκρινίζεται ότι θεμελιωμένο δικαίωμα υφίσταται, όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας (όπου αυτό προβλέπεται), που απαιτούνται για τη συνταξιοδότησή του.

Το θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε και ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει εργαζόμενος, καθώς δεν είναι υποχρεωμένος να συνταξιοδοτηθεί.

Ειδικότερα, με τις κοινοποιούμενες διατάξεις θεσπίζεται ότι από 1/1/2022, για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος απαιτoύνται εναλλακτικά:

Α. Η συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας και η πραγματοποίηση 40 ετών ασφάλισης ή

Β. Η συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας και η πραγματοποίηση 15 ετών ασφάλισης.

Επισημαίνεται ότι για τη λήψη μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, εφόσον προβλέπεται η σχετική δυνατότητα από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, απαιτείται η συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας και η πραγματοποίηση 15 ετών ασφάλισης.

Τα ισχύοντα μέχρι την 18.8.2015 όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται σταδιακά έως την 31/12/2021, για όσους ασφαλισμένους δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία.

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, με πίνακες και παραδείγματα.

Εγκύκλιος μέρος Α'

Εγκύκλιος μέρος Β'

Σχετικές ειδήσεις