ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφορία: Δείτε τι πρέπει να πληρώσετε μέχρι την επόμενη εβδομάδα!

Εφορία: Δείτε τι πρέπει να πληρώσετε μέχρι την επόμενη εβδομάδα!

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, δόση ληξιπρόθεσμων οφειλών και όχι μόνον!

Ουσιαστικά πέντε ημέρες έχουν απομείνει για την πληρωμή των υποχρεώσεων εκατομμυρίων φορολογουμένων!
Σύμφωνα με το bankingnews:

ΕΝΦΙΑ 2015

Σχεδόν 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν την τρίτη μηνιαία δόση του ΕΝΦΙΑ. Συνολικά θα πρέπει να καταβληθούν περίπου 550 εκατ. ευρώ. Η ολοσχερής εξόφληση του ΕΝΦΙΑ του 2015 θα ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2016 με την πληρωμή των δυο τελευταίων δόσεων του ΕΝΦΙΑ.

Τέλη κυκλοφορίας του 2016

Περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια κάτοχοι οχημάτων θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το επόμενο έτος.

Δόση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών

Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο πρέπει να εξοφλήσουν μία ακόμη μηνιαία δόση των ρυθμίσεών τους.
Πολλοί από αυτούς υποχρεούνται να πληρώσουν ταυτόχρονα και τον ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας στην ίδια προθεσμία.
Υπάρχει δε κίνδυνος να τεθούν εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων αν δεν καταφέρουν να καταβάλουν τις δύο αυτές νέες οφειλές μέχρι και τις 30 Ιανουαρίου 2016.

Επιπλέον προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τους αγρότες

Οι φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2014 εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες θα πρέπει να πληρώσουν τη δεύτερη δόση της αυξημένης προκαταβολής φόρου από το 27,% στο 55% .

Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων

Όλες οι εταιρίες (ανώνυμες, περιορισμένης ευθύνης, ιδιωτικές κεφαλαιουχικές, ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες κ.λπ) θα πρέπει να εξοφλήσουν μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2014.

Επιπλέον προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις

Οι ανώνυμες εταιρίες, οι εταιρίες περιορισμένης ευθύνης και οι ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρίες οφείλουν να καταβάλουν την δεύτερη και τελευταία μηνιαία δόση της επιπλέον προκαταβολής φόρου με την οποία χρεώθηκαν εκ των υστέρων μετά την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 80% στο 100% αναδρομικά για τη χρήση του 2014.

Άρση ακινησίας οχημάτων

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων που αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2016 έχουν την δυνατότητα να καταθέτουν στην εφορία τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους, αποφεύγοντας έτσι την καταβολή των τελών και τον φόρο υπεραξίας.

Γονικές παροχές ή δωρεές χρηματικών ποσών

Φορολογούμενοι που κινδυνεύουν το 2016 να πιαστούν στην «παγίδα» των τεκμηρίων διαβίωσης μπορούν να γλιτώσουν από την επιβολή έξτρα φόρου.

Αρκεί για τη κάλυψη των τεκμηρίων να χρησιμοποιήσουν δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών ο οποίες θα πρέπει να γίνουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει υποσχεθεί ότι θα φέρει στη Βουλή διάταξη που θα προβλέπει ότι δεν θα επιβάλλεται φόρος για δωρεές χρηματικών ποσών έως 5.000 ευρώ που πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη των capital controls (29 Ιουνίου 2015) έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι χρηματικές δωρεές να έχουν γίνει από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες/γιαγιάδες σε εγγόνια. Σήμερα ο φόρος στις χρηματικές δωρεές ανέρχεται στο 10% του ποσού.

Ουσιαστικά με το μέτρο αυτό οι φορολογούμενοι θα έχουν όφελος έως 500 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τυχόν πρόστιμα θα διαγραφούν και τα καταβληθέντα ποσά θα επιστραφούν στους δικαιούχους.

Σχετικές ειδήσεις