ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατσέλη: Δε συμφέρει τις τράπεζες να εκπλειστηριάσουν κατοικίες

Κατσέλη: Δε συμφέρει τις τράπεζες να εκπλειστηριάσουν κατοικίες

Αντιθέτως το κίνητρο για κάθε τράπεζα είναι να κρατήσει τον πελάτη της ενήμερο, εκτιμά η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη.

Η Λούκα Κατσέλη, κατά την διάρκεια συνέντευξής της στο Mega υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως: «Δεν είναι προς το συμφέρον καμιάς τράπεζας να εκπλειστηριάσει κατοικία. Το κίνητρο για κάθε τράπεζα είναι κρατήσει τον πελάτη της ενήμερο».

Για την ισχυρή κυρία της Ένωσης των Ελληνικών Τραπεζών, καμία τράπεζα δεν έχει προχωρήσει σε πώληση δανείων σε ξένα funds. Όμως, από την άλλη έκανε γνωστό που αυτό που έχουν συζητήσει ορισμένες τράπεζες, είναι η διαχείριση δανείων από τέτοιες εταιρείες. Θεωρεί, μάλιστα, πως όσοι δανειολήπτες σπεύσουν να συζητήσουν με τις τράπεζες για τα δάνειά τους –τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν – θα βρουν λύση καθώς υπάρχουν ειδικά τμήματα πλέον που διαχειρίζονται τέτοια θέματα.

Η Λούκα Κατσέλη υποστήριξε πως οι τράπεζες έχουν στείλει επιστολές στους δανειολήπτες που καθυστερούν για να ανταποκριθούν και να κάνουν ρυθμίσεις στο πλαίσιο της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδας του περασμένου Σεπτεμβρίου. Υποστήριξε δε πως οι τράπεζες του 2016 δεν είναι ίδιες με τις τράπεζες του 2010…

Παραδέχθηκε πως υπάρχουν περιορισμοί για την ένταξη όσων αδυνατούν να πληρώσουν στον λεγόμενο νόμο Κατσέλη, σημειώνοντας πως τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τέθηκαν έπειτα από επιμονή των δανειστών αν και «κατά τη γνώμη της δεν ήταν αναγκαία». Ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι ο νόμος Κατσέλη αφορά όσους βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής.

Σε ότι δε αφορά στα «εργαλεία» που έχει ο δανειολήπτης στα χέρια του, η Λούκα Κατσέλη ανέφερε μεταξύ άλλων το κούρεμα, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, την αλλαγή επιτοκίου κτλ.

Σε ότι δε αφορά στα capital controls, εκτίμησε πως θα αρθούν ολοκληρωτικά έως το πρώτο εξάμηνο του 2016…

Σχετικές ειδήσεις