ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μνημονιακός εφιάλτης: Έρχονται εννέα μειώσεις στις συντάξεις το 2016

Μνημονιακός εφιάλτης: Έρχονται εννέα μειώσεις στις συντάξεις το 2016

Εδώ και μερικές εβδομάδες τα κυβερνητικά στελέχη έχουν πάρει... σβάρνα κανάλια και ραδιόφωνα και διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να περικοπούν κύριες συντάξεις.

ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ – ΞΕΠΟΥΛΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Αρχικά υπενθυμίζουμε ότι οι δεσμεύσεις για καμία περικοπή στις επικουρικές έγιναν... γαργάρα και επισημαίνουμε ότι πλέον επιχειρείται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η περικοπή των κύριων συντάξεων με τρόπο έμμεσο.

Μπορεί το Μαξίμου να ετοιμάζεται να στείλει πρόταση προς τους θεσμούς στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με την οποία δεν προβλέπεται καμία μείωση στις συντάξεις, αλλά οι παρεμβάσεις που έκανε η κυβέρνηση από τον Ιούλιο έως και το Δεκέμβριο του 2015 έφεραν ένα πλαίσιο το οποίο οδηγεί σε άμεσες ή έμμεσες μειώσεις στις συντάξεις.

Όπως αναφέρει το capital, oι μειώσεις αυτές ανέρχονται σε εννιά και θα εφαρμοστούν μέσα στο 2016:

1. Αναδρομική οριζόντια μείωση όλων των κύριων συντάξεων με την επιβολή πρόσθετης εισφοράς 2% υπέρ ΕΟΠΥΥ (ισχύει από τον περασμένο Σεπτέμβριο). Έτσι η εισφορά για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανήλθε στο 6% από το 4% που ήταν μέχρι πρότινος.

2. Αναδρομική οριζόντια μείωση όλων των επικουρικών συντάξεων με την επιβολή εισφοράς 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ (ισχύει από τον περασμένο Σεπτέμβριο)

3. Μείωση των κατώτατων συντάξεων ύψους 487 ευρώ του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα (από 1ης Ιουλίου 2015) για όσους αποχωρούν νωρίτερα από 67ο έτος της ηλικίας τους.

4. Μεταβολή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2015, γεγονός που οδηγεί σε μικρότερα ποσά συντάξεων για περισσότερους συνταξιούχους (σ.σ. με βάση εφαρμοστικές εγκυκλίους του νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη που έβαλε η νυν πολιτική ηγεσία του Υπ. Εργασίας)

5. Κατάργηση των προβλεπόμενων αυξήσεων των ονομαστικών συντάξεων μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2021

6. Κατάργηση της σύνταξης των 260 ευρώ για τους ανασφάλιστους υπερήλικες

7. Μείωση των ποσών των πρόωρων συντάξεων κατά επιπλέον 10% για τους συνταξιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (πέραν του 6% για κάθε χρόνο που "βγαίνει" στη σύνταξη νωρίτερα από τα νέα ηλικιακά όρια)

8. Ενσωμάτωση όλων των επικουρικών ταμείων και κλάδων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) με παράλληλη μείωση των συντάξεων που αυτά δίδουν κατά 5% (πχ του ΤΕΑΠΑΣΑ)

9. Πλήρης κατάργηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) μέχρι το 2019.

Ρoή Ειδήσεων